Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, TOKİ'nin Van ve Erciş'te yapacağı deprem konutlarından bir tanesinin yaklaşık maliyetinin 110 bin lira olduğunu, bunun yüzde 30'unu devletin sübvanse ettiğini, bu konutların vatandaşa 75 bin liraya verileceğini bildirdi. Atalay, ''Depremzedeler için yapılacak konutlar 2 yıl ödemesiz, 20 yıl vadeli olacak. Faiz veya vade farkı olmayacak'' dedi.

Başbakan Yardımcısı Atalay, düzenlediği basın toplantısında, Van ile Erciş ilçesi ve köylerde depremden sonra yapılan çalışmalarla ilgili bilgi verdi.

Van merkeze bağlı taşınması gereken 3 köyle anlaşma sağlanarak TOKİ tarafında çelik yapılı konutların inşasına başlandığını ifade eden Atalay, toplu şekilde yapılacak yeni konutların yanında ahırlar, okul, cami, muhtar evi ve taziye odası gibi sosyal donatıların da yer alacağını söyledi.

Nisan ayının ilk haftasında Topaktaş'ın yeni konutlarının bitirilmesinin hedeflendiğini ifade eden Atalay, örnek olan bu köyü diğer köylülere de göstereceklerini söyledi. Diğer köylerin çoğunun toplu konut yapımından çok, hasar gören veya yıkılan evlerinin yerine yapılmasını istediklerini dile getiren Atalay, şöyle konuştu:

''Bizim gönlümüz konutların toplu olarak bir yerde yapılmasıdır. Daha düzenli ve modern köyler kurmak istiyoruz. Bu konuda daha önce örnekleri de gözden geçirdik. Bugüne kadar depremden sonra yapılan toplu köyler var ve birçoğu boş duruyor. Bunun önüne geçmek için köylülerimizin tercihlerini gözden geçirerek alternatifler geliştirdik. Önceki kararımız tüm konutların TOKİ tarafından yapılmasıydı. Başbakanımızın başkanlığında bir toplantı yaptık. Şimdi o kararımızı alternatifledik. Kendi arazisinde evini yapmak isteyen köylümüz için kredi verilecek. Evini kendisi yapacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'mız köylülerimize farklı ebatlarda 3 ayrı proje sunacak. Bunlardan birini uygulayacak ve bunun denetimini Şehircilik Bakanlığı'mız yapacak. Ödemeler safha safha yapılacak. Büyük bir denetim... Köylümüzün kendi konutunu yapmasını kabul ediyoruz. Bu da önemli bir karardı. Köylülerimiz bundan çok memnun olacaklar.''

''15 bin 205 konut yapılması planlanıyor''

Van ve Erciş'te şimdiye kadar 15 bin 205 konut yapılmasının planladığını dile getiren Atalay, bunlardan 10 bin 325'inin Van, 4 bin 880'inin ise Erciş'te yapılmasının kararlaştırıldığını söyledi. Bu konutlardan 12 bin 531'inin ihalesinin yapıldığını ifade eden Atalay, diğer kısmın ihalesinin 10 gün içerisinde ihalesi yapılacağını kaydetti.

İnşaatların hızla devam edeceğini, konutların mutlaka ağustos ayı sonuna yetişmesini arzu ettiklerini belirten Atalay, şöyle devam etti:

''Zaten müteahhitler de kış şartlarına rağmen, yeni teknikleri de kullanarak çalışmalarına devam ediyorlar. Kış şartlarına rağmen bazı blokların kaba inşaatları bitmiş. Tabii ki konut sayısı kesin olarak bu değil. İtirazlar sonrası vatandaşlarla talep, taahhüt, borçlanma görüşmeleri devam ediyor. Duruma göre bu sayıda bir miktar artma olabilir. Zaten bu konutlardan yaklaşık 11 bini köylerde diğer kısmı Van ve Erciş merkezinde yapılacak. Van'da özellikle bir miktar TOKİ'nin konutu fazla olsun istiyoruz. Özellikle kirada oturan vatandaşlara aynı şartlarda konutlarda hak sahibi olsunlar istiyoruz. ''

''Van ve Erciş'teki deprem konutlarının bedeli 75 bin lira''-

En çok merak edilen konulardan birinin konut fiyatları olduğunu belirten Atalay, deprem konutlarının TOKİ'nin normal zamanlarda yapıp sattığı konutlardan daha ucuz olduğunu vurguladı. Deprem konutlarının bir kısmını devletin sübvanse ettiğine dikkati çeken Atalay, konutlara ilişkin şu bilgileri verdi:

''Depremzedeler için yapılacak konutlar 2 yıl ödemesiz, 20 yıl vadeli olacak. Faiz veya vade farkı olmayacak. Sosyal donatıların hepsi içinde olacak. Burada arsa bedeli ve alt yapı bedeli alınmayacak. Bu çerçevede TOKİ'nin Van ve Erciş'te yapacağı deprem konutlarından bir tanesinin yaklaşık maliyeti 110 bin lira. Bunun yüzde 30'unu devlet sübvanse ediyor. Vatandaşımıza 75 bin Türk lirasına bu konutlar verilecek. 100 metrekarelik olan bu konutlar 3 oda bir salondan oluşmaktadır. Bunun değerlendirmesini yaptığımızda 20 yıl sonra reel olarak yaklaşık 28 bin lira ödemiş oluyor. Yıllık enflasyon farkları göz önünde alındığı bu rakam çıkıyor.

Köylerimizde ise farklı bir durum var. 3 köyümüzde çelikten konutlar yapılıyor. Burada maliyetler yaklaşık 100 bin Türk lirası. Yine yüzde 30 sübvanse ediyoruz. Vatandaş konut bedeli olarak 70 bin ve ahırlar için de 15 bin lira ödeme yapacak. Toplam bedel 85 bin lira olacak. Yine aynı şartlarda 2 yıl ödemesiz ve 20 yıl boyunca faizsiz geri ödeme yapılacak.''

''Kendi evini yapmak isteyene kredi verilecek''

Başbakan Yardımcısı Atalay, ''Ama köyler için aldığımız yeni karar gereği kendi evini bahçesinde yapmak isterse onlara 40 bin, ahırı için de 10 bin lira olmak üzere hem evi hem de ahırı için 50 bin Türk lirası, 2 yıl ödemesiz, vade farkı olamadan 20 yıl içinde ödemesini yapabileceği kredi verilecek. Bu krediler safha safha şeklinde verilecek. Sıkı bir denetim altında bu krediye vereceğiz. Orta hasarlı konutların güçlendirilmesi için 15 bin lira kredi ve evi az hasarlı olanlara evinin tadilatını yapsın diye onlara da bin 250 lira hibe veriyoruz'' diye konuştu.

İş yeri yıkılan vatandaşların farklı taleplerinin olduğunu ifade eden Atalay, devlet olarak toplu bir iş yeri yaptırmayacaklarını kaydetti. Geçmişteki olumsuz örnekler sebebiyle bunu yapmayacaklarını belirten Atalay, ''Onun yerine Van ve Erciş'te kredi vermeye karar verdik. İşadamlarımız iş yerini yaptırmak için talepte bulunursa 50 bin lira kredi vereceğiz. Geri ödemesi 10 yıl olan bu krediye yıllık yüzde 4 faiz alacağız. Kendileri bir araya gelip toplu iş yerlerini yapabilirler. Biz o konuda onlara destek olacağız. Orta hasarlı olanlara 10 bin lira kredi verilecek'' dedi.

''Van depremi için 1.2 milyar lira harcandı''

''Van ve Erciş depremini koordine edenler olarak bir mali sıkıntımız yoktur'' diyen Başbakan Yardımcısı Atalay, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Başbakanımıza çok teşekkür ediyorum. Özel bir kararla 2011 yılı bütçesinde fazlalık olan yaklaşık 2 milyar lirayı AFAD'a tahsis etti. Şimdiye kadar kullandığımız kaynak 1,2 milyar Türk lirasıdır. Bundan sonra artacak. Konutlar yapıldıkça bu rakam artacak. Elimizde hiçbir mali sıkıntı yok. Bunu ifade etmek istiyorum. Çalışmalarımız planladığımız gibi gidiyor. Bundan sonra daha çok kalıcı konutlara ve alt yapıya eğileceğiz. Buradaki konutları yapıp teslim edene ve hayat normale girene kadar hep burada olacağız.''

''Yardım hesaplarında 302 milyon lira toplandı''

Başbakan Yardımcısı Atalay, bir soru üzerine, Van depremi için Başbakanlık, Kızılay ve Diyanet İşleri Başkanlığı'nın açtığı yardım hesaplarında toplan miktarın 302 milyon lira olduğunu bildirdi. Atalay, aynı zamanda Milli Eğitim Bakanlığı ile okul veya öğretmen lojmanı yapmak isteyenlerle 46 protokolün yapıldığını söyledi.

Konut yaptırmak isteyenlere yer temin ederek taahhütlerini yerine getirmelerini sağlayacaklarını ifade eden Atalay, medya kuruluşlarının düzenlediği yardım kampanyalarıyla ilgili gelen bir nakdi yardımın olmadığını belirtti.

Vali Münir Karaloğlu da televizyonlarda düzenlenen kampanyalarla ilgili soru üzerine, ''Elimizde televizyonların kampanyalarında taahhüt edilen nakdi miktarın ne kadar toplandığıyla ilgili kesin bir bilgi yok. Bizimle koordineli yürüyen kampanyalar değildi. Televizyon ve kampanyanın yürütülmesinde öncülük eden derneklerle kişisel görüşmelerimizde, bir miktarın toplandığı, bir kısmının ise toplanmadığını bize ilettiler. Ama doğrusu ne kadar toplandığını bilmiyoruz'' dedi. (AA)