Van depreminin çok güçlü olduğunu vurgulayan Prof. Ahmet Ercan “Bu deprem 40 atom bombası gücünde. Diğer bölgeler için daha dikkatli olmalıyız” dedi. Depremuzmanları, Van’da meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki depremi değerlendirdi. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Avrasya Yerbilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Tüysüz, bölgenin çok sık olmasa da bir deprembölgesi özelliği taşıdığını, geçmişte benzeri büyüklükte çok sayıda depreminmeydana geldiğini kaydetti. DepremUzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan ise, depremin 40 atombombası gücünde olduğuna dikkat çekti. Ercan, “Türkiye’de 33 bölgede beklediğimdepremlerden bir tanesi oldu. Diğer bölgeler için daha dikkatli olmalıyız” diye konuştu.

BİZİM İÇİN SÜRPRİZ OLMADI

Bölgede en son 1976 yılında 7.3 büyüklüğünde Çaldıran depreminin olduğunu hatırlatan Okan Tüysüz, “Dolayısıyla deprem üretme yeteneği olan bir bölge. Jeolojik koşulları açısından sürpriz olmadı. Şiddeti 9, fay hattının üzerinde ise 10 büyüklüğünde hissedildi. Gündüz olması can kayıplarını azalttı. 6 buçuğa kadar çıkan artçı depremler devam eder. Bu da hasarlı binaların yıkılmasına neden olabilir. Vatandaşlar hasarlı binalar incelenmeden o binalara girmemeli” uyarısını yaptı.

DOĞU’DA DEPREM GECİKTİ

Tüysüz, bölgede çok sayıda fayın aktif olduğunu ancak bu depremin Kuzey Anadolu fay hattıyla bir bağlantısının bulunmadığını söyleyerek sözlerine şöyle devam etti: “Depremiçin sadece batıya bakıyoruz. Halbuki Anadolu’nun tamamı deprem bölgesi. Doğu Anadolu fayı üzerinde 150 yıldır depremolmadı. Burada deprem gecikti. Bingöl Karlıova’dan başlayıpMaraş’a kadar giden 650 kilometrelik bir fay. Büyüklüğü 7’yi geçer.”

FAY GÖLDEN GEÇİYOR

Deprem Uzmanı Prof. Dr.Okan Tüysüz, fay hattının geçtiği bölgeye ilişkin şunları söyledi: “Van Gölü çevresinde bulunan Erciş’teki Erçek Gölü’nün içerisinden geçip İran’a doğru giden, oradan da Varto’ya doğru uzanan çok sayıda fay var. Bu da o faylardan bir tanesi. KuzeyDoğu Anadolu fay hattıyla bir bağlantısı yok. Tamamen o yöre içerisinde yer alan Van Gölü’nün kuzeyinden ve ortasından geçen bir fay demetidir.”

HABER: Nesrullah SONAY-BUGÜN