Van Belediye Başkanı Bekir Kaya, avukatlarının tutukluluk haline itirazı netleşmeden İçişleri Bakanlığı tarafından görevden uzaklaştırıldı. Gönderilen görevden alma yazısında, Van Belediye Başkanı Bekir Kaya’nın ‘Silahlı örgüte üye olma’ suçundan tutuklandığı için görevinden için uzaklaştırılmasının uygun olacağı belirtildi.

İçişleri Bakanlığı, Van Belediye Başkanı Bekir Kaya’yı görevinden uzaklaştırdı. İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü tarafından, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’e gönderilen görevden alma yazısı Şahin tarafından onaylandı.

Bakan Şahin imzası ile Van Valiliği'ne gönderilen yazıda, “Van Belediye Başkanı Bekir Kaya’nın ‘silahlı örgüte üye olma’ suçundan Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi nöbetçi hâkimliğinin 10 Haziran 2012 tarih ve 2012/54 sorgu numaralı tutuklama müzakeresi ile tutuklandığı, adı geçenin anayasanın 127. maddesinin 4. fırkası gereğince görevden uzaklaştırılmasının uygun olacağı belirtilmektedir. Uygun görüldüğü takdirde anayasanın 127. maddesinin 4. fırkası ile 5393 sayılı belediye kanunun 47. maddesi gereğince İçişleri Bakanı'na verilen yetkiye istinaden Van Belediye Başkanı Bekir Kaya’nın geçici bir tedbir olarak görevinden uzaklaştırılması karar verilmiştir.” denildi.

Van Valiliği ise 14 Haziran tarihinde Van Belediyesine gönderdiği yazıda Kaya’nın görevinden uzaklaştırıldığını bildirdi. İçişleri Bakanlığı yazısının Van Belediyesine ulaştırıldığında tarihte Kaya’nın tutukluluk halinin itiraz süresi daha dolmadan önce tebliğin edildi.