Başbakan Recep Tayyip Erdoğan aynı gün 'Van Gölü ne zaman deniz oldu ben bilmiyorum; böyle bir durum var' deyince, Van Gölü mü, Van Denizi mi? tartışmaları patlak verdi. Kimine göre bir Van Gölü bir iç deniz, kimine göre ise bir göl. Tartışmalara dün CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin de katıldı. Tekin 'Tüm Vanlıların Van Gölü'ne deniz demesi gibi, Şivan Perver'in 'Behra Vane' türküsü gibi Sayın Genel Başkanımız da 'Van Denizi' demektedir. Şivan Perver'in koluna girmek, halkı kandırmak için onunla görüntü vermek, halkın dilini konuşmayanların her zaman ki ikiyüzlülüğünü yansıtmaktadır' dedi.

Tartışmalar devam ederken Van Valiliği'nin hem resmi etkinliklerde hem de internet sitesinde Van Gölü'nden 'Van Denizi' şeklinde bahsettiği görüldü. Van Valiliği düzenlediği tüm etkinliklerde Van Gölü'nü Van Denizi olarak adlandırıyor. Van Valiliği en son EMİTT Turizm Fuarı'nda 'Van Denizi Suyu' adıyla şişelenmiş suları ziyaretçilere 'güzelliğiniz için kullanın' diyerek dağıtmıştı. Van Gölü Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'na da ev sahipliği yapmıştı. 2005 yılında 79'uncusu düzenlenen Denizcilik ve Kabotaj Bayramı Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın da katılımıyla Van'da kutlanmıştı.

121 YILLIK CANAVAR
Van Gölü veya yöresel adıyla Van Denizi, Nemrut volkanik dağının patlaması sonucu, oluşmuş bir volkanik set gölü. Van Gölü'nde yaşadığı öne sürülen 'Van Gölü Canavarı'nın, 121 yıl önce İstanbul'da yayınlanan Saadet Gazetesi'ne manşet olduğu da geçtiğimiz aylarda gündeme gelmişti.