Erdoğan'ın Tunceli Valisi ile ilgili "Valimi Baykal'a yedirmem" sözünü yanıtlayan Baykal, “Benim Vali yemek gibi alışkanlığım yok. Eğer bir şey yemem gerekirse Kırşehir"in höşmerim tatlısını yerim” diye konuştu. Baykal, Erdoğan'ın aslında valiyi korumanın değil, kendi koltuğunun peşinde olduğunu söyledi.

Baykal, Başbakan Erdoğan'ın "Şimdi bana oy verin", "Oy vermezseniz hizmet getirmem" diyerek seçmene şantaj yaptığını, iktidarların gideceği anlaşılınca böyle yanlışlıkların peşpeşe geldiğini belirterek, “Abbas yolcu. Yolun sonu gözüktü” dedi.

Miting için Kırşehir'e gelen Deniz Baykal'ı, helikopterin indiği Ahi Stadı"nda CHP İl Başkanı Yılmaz Zengin ve Belediye Başkan adayı Deniz Akpınar ve çok sayıda partili karşıladı. Buradan konvoy eşliğinde Ankara Caddesi"ndeki miting alanına gelen Baykal, yaklaşık 10 bin kişiye hitap etti.

AKP'yi ve Başbakan Erdoğan'ı eleştiren Baykal, bugüne kadar gelip geçen hükümetlerin bir çok yatırımlar yaptığını, 80 yılda yapılan 220 milyar dolarlık borcu AKP iktidarının bugün 500 milyar dolara çıkardığını söyledi. Baykal, “Sanki ülke refah içindeymiş gibi bol bulamaçlı veriyorsun, dağıtıyorsun ona buna. Sevsinler seni. 80 yılda ülkeye pek çok yatırım yapanları teşekkür etmek yerine onlara hakaret ediyorsun, haksızlık yapıyorsun. Onların yaptığı eserleri ona buna satıyorsun” dedi.

DENİZ FENERİ SORUŞTURMASI

Baykal, konuşmasında Deniz Feneri yolsuzluğunu gündeme getirerek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bunlar, dernekleşti, şirketleşti, şimdi hep beraber, kanunla, yönetmelikle, halktan aldıklarını bir yerlere aktarıyorlar. Şimdi Deniz Feneri davasında yayın yasağı getirmeye karar vermişler. Peki aynı yayın yasağını ortada iddianeme bile yokken Ergenekon davası ile ilgili çarşaf çarşaf dosyalar ortada gezerken niye almadın? Sevsinler senin adaletini.”

Başbakan Erdoğan'ı televizyonda canlı yayında tartışmaya bir kez daha davet eden Baykal, bu kez yolsuzlukları sormayacağını, ağır sözler söylemeyceğini, çiftinin esnafın durumunu soracağını söyledi.

“VALİ YEME ALIŞKANLIĞIM YOK”

Tunceli"de, YSK'nın yasaklamasına karşın valinin buzdobalı, çamaşır makinası, çek- yat dağıtarak suç işlediğini belirten Baykal, şunları söyledi:

“Başbakan dün çıkmış konuşmuş. Ben onun üzerine dedim ki "Herkes attığı adıma dikkat etsin, yanlış yapmasın. Bu memleketin kanunu var hukuku var, Valilerin de devleti yönetenlerin de kulağına küpe olsun. AKP ile gelen APS ile gider, haberini olsun" dedim. "Yanlış yapmayın kanunsuzluk yapmayın" dedim. Şimdi bunun üzerine Başbakan çıkmış diyor ki "Ben Valimi yedirmem." Benim Vali yemek gibi alışkanlığım yok. Eğer bir şey yemem gerekirse Kırşehir"in höşmerim tatlısını yerim. Ne demek Vali yedirmemek Devletin kanunu var hukuku var. YSK var, mahkemeleri, savcıları var. Yani YSK yanlış yaptığını söylediği bir valiye "Ben onu Deniz Baykal"a yedirmek" diye ortaya atılmak bir Başbakan"a yakışır mı? Başbakan"ın görevi hukuku işletmek, kanunu işletmek, adaleti gözetmek değil mi? Vali senin yanlış talimatını uyguluyor. Sen valinin peşinde değilsin. Sen kendi koltuğunun peşindesin. Kendini kurtarmaya çalışıyorsun. Biliyorsun ki o yanlış senin kendi yanlışın. Hukuk işleyecek mi kanun işleyecek mi? Seçim adaletli olacak mı? Yoksa eski Kırşehir"i il olmaktan çıkarıldığı günlere mi döneceğiz.”

“SEÇMENE ŞANTAJ YAPIYORLAR”

Başbakan Erdoğan'ın "Şimdi bana oy verin", "Oy vermezseniz hizmet getirmem" dediğini ileri süren Deniz Baykal, “Sen, sana oy vermeyenlere hizmet getirmeyeceksen, seçimi niye yapısorsun? O zaman seçimi yapma tayin ediver. Hem vatandaşa soracaksın, hem de "Aman ha ona göre" diyeceksin. Bu yakışıyor mu bir Başbakan"a?” diye sordu.

Deniz Baykal, iktidarların bu yanlışlıkları gideceği anlaşılınca yaptığını AKP için de yolun göründüğünü belirterek, “Abbas yolcu. Yolun sonu gözüktü, yanlışlıklar başladı. Artık yanlışlıklar birbiri ardına gelir. Seçmeni baskı altına almaya, satın almaya, tehdit etmeye, santaj yapmaya çalışırlar” dedi.

Baykal, dün Kayseri"de düşen askeri helitopterde şehit olan Pilot Üsteğmen Faik Şimşek'in Kırşehirli olduğunu belirterek hemşerilerine başsağlığı diledi. Konuşmasının sonunda mitinge katılanların mevlit kandilini ve kadınların Dünya Kadınlar Günü"nü kutlayan Baykal, ardından partisinin belerdiye başkan adaylarını kürsüden tanıttı.

DHA