Köy köy dolaşıp halkın sorunlarını yerinde tespit etmeye çalışan Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş, her gittiği köyde vatandaşlara süt yoğurt tüketin önerisinde bulunuyor. Tarım memleketi olarak bilinen Türkiye’de süt tüketiminin birçok sanayi ülkesi olarak bilinen ülkeden çok daha düşük olduğunu dikkat çekiyor.
Köylerde bile süt yoğurttan çok asitli içeceklerin tüketildiğini ifade eden Vali Hüseyin Avni Coş gittiği köylerde, “Boyalı ve asitli içecekler yerine süt ayran tüketelim ki, kendi ürünlerimize olan rağbet artsın. Maalesef köy bakkalların da dahi çok fazla boyalı ve asitli içecek satılıyor. Hakeza kahvehanelerimizde de asitli içecekler daha çok satılıyor. Kahvehanelerimizde süt ayran satılmalı. Maalesef ülkemizde çok az kahvehanede süt yada ayran satışı yapılıyor. Çiftçiyiz diyoruz ama sanayi ülkesi olan ülkelerin dörtte biri kadar süt tüketiyoruz” şeklinde konuşuyor.


YILLIK 25 LİTRE SÜT TÜKETİYORUZ
Çocuklara süt ve süt ürünleri tüketiminin teşvik edilmesi gerektiğini belirten Vali Coş, “Gelişmiş ülkelerde böylesine önemli bir besin kaynağının tüketimine ayrı bir önem veriliyor. İtalya'da yıllık kişi başına süt tüketimi 63, İngiltere'de 100 ve Finlandiya'da 139 litre. Avrupa Ülkelerinde yıllık ortalama 70 litrenin üzerinde süt tüketiliyor. Ülkemizde ise bu rakam 25 litreyi geçmiyor. Bu durum endişe vericidir. Bu nedenle öncelikle köylerimizde süt, yoğrut tüketimi artmalıdır. Çocuklarımıza süt, yoğurt tüketimine teşvik etmeliyiz” diyerek köylülere süt, yoğurt tüketin önerisinde bulunuyor.
‘SÜT SATIŞI YAPIN’
Vali Hüseyin Avni Coş, her hafta düzenli olarak bir gününü köylere ayırırken gittiği köylerde köy kahvecileriyle görüşerek kahvehanede süt satışı da yapılmasını istiyor. Süt tüketiminin artması konusunda işletmecilere de büyük iş düştüğünü kaydeden Vali Coş, “Hiç olmazsa insanların günde bir bardak süt içmesi hekimler tarafından sürekli öneriliyor. Bu gençlerde kemik gelişimine, yaşlılarda ise kemik erimesinin önüne geçilmesini sağlıyor” diye konuştu.