Bir süre(2009-2011) Aydın Valisi olarak da görev yaptığı için yakından tanıdığımız Hüseyin Avni Coş’un haberlerde kalp krizi sonucu vefat ettiği bildirildi.

Hüseyin Avni Coş’un belirgin özelliği renkli kişiliği ve Valilik yaptığı yerlerde neden olduğu tartışmalar olmuştu ki, onlardan öne çıkan bazıları:

BİR: En başta gelen de Hüseyin Avni Coş’un İç İşleri Bakanlığı Başmüfettişliği döneminde İstanbul Büyükşehir Belediyesinde yaptığı bir soruşturmadaki tutumundan dolayı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Vali yapıldığı iddiasıdır.

İKİ: Bir diğer tartışma yasanın Valilere verdiği hem devleti hem de iktidarı temsilde denge görevinde Hüseyin Avni Coş’un ağırlığını bariz bir şekilde iktidardan yana verdiği konusudur.

ÜÇ: Adana Valiliği döneminde bir vatandaşa “gavat” dediği iddiası uzun süre kamuoyunda tartışma konusu olmuştu.

DÖRT: Sakarya Valiliği döneminde Fetö Örgütü üyesi oldukları iddiasıyla nezarette bulunan şahısları sorgularkenki görüntüleri gündem olmuştu.

BEŞ: Aydın Valiliği döneminde o günkü CHP’li Didim Belediye Başkanı Mümin Kamacı’yı açığa alınca tepki olarak CHP Milletvekili Fatih Atay’ın liderliğinde CHP’li belediye başkanları ve CHP örgütü yayınladıkları bildiride Vali Hüseyin Avni Coş’a boykot edeceklerini, toplantılarına katılmayacaklarını açıklamışlardı.

Bu olayla başlayan ikili arasındaki gerilim Vali Hüseyin Avni Coş 30 Ağustos törenlerine gecikince Fatih Atay’ın: “Sen padişah mısın bunca insan burada bekliyor, sen gecikiyorsun” çıkışıyla zirve yapmıştı.

Vali’ye açıktan bu rest çekmenin bedeli ilerleyen süreçte hem CHP’li belediye başkanlarına hem de Fatih Atay’a ağır olacaktı.

Vali Hüseyin Avni Coş ilk olarak Çine, Bozdoğan ve Yenipazar gibi memba suyu işletmesi olan CHP’li belediyelere ticaretini yaptıkları suların kaynaklarının yasal sahibinin Özel İdare olduğundan hareketle kira isteyecek ve bunu geriye doğru da işletecekti.

Madem CHP’liler Vali’yi yok sayacaklardı Vali de cana can, dişe diş onlara kanunları tam ve eksiksiz uygulamakla devletin gücünün nelere kadir olduğunu gösterecekti.

Bu şekilde Vali’nin tavizsiz uygulamaları karşısında zor durumda kalan belediye başkanları da faturanın büyüğünü boykota öncülük ettikten sonra kendilerini ortada bıraktığını iddia ettikleri Fatih Atay’a keserek 2011’de seçim kaybettirdiler.

Hüseyin Avni Coş ise mükâfat olarak Adana Valiliğine atandı.

Atamanın gerçekleşmesinin ardından adet olduğu üzere düzenlenecek veda yemeklerinde katılım açısından bazı muhaliflerdeki beklenti bir fiyasko yaşanacağıydı.

Ama bu gerçekleşmedi tam aksine o günkü adıyla Aymendo’daki iftar yemeğine iktidarıyla muhalefetiyle oldukça kalabalık bir katılım olmuştu.

Mesela AK Parti milletvekilleri yanında milletvekili Bülent Tezcan(CHP), milletvekili Ali Uzunırmak(MHP) Vali’yi uğurlamak için iftara katılanlar arasındaydı.

Bir diğer katılımcı Aydın Barosu Başkanı Sümer Germen, Vali’ye hediye vermişti.

Yemekte yaşanan bu yoğunluğa ve çeşitliliğe şaşıran bazı basın çalışanları yaptıkları espriyle bu rağbeti muhaliflerin Hüseyin Avni Coş’tan kurtulma sevinciyle açıklamışlardı.

İki gün sonra, bayramın birinci günü Vali Bey’e son uğurlamanın konutta gerçekleştirileceği duyurulunca bazı gazeteci dostlarımız da bir önceki espriye: “O takdirde valizleri de arabaya Özel İdare görevlileri taşıyacak, demektir” esprisiyle karşılık vermişlerdi.

Biraz da meraktan Valilik Konutu’ndaki uğurlama törenine de katılmıştık ve Vali’yi uğurlamak için gelenlerin espride ifade edildiği şekilde düşük yoğunluklu olmadığını tam aksine kalabalığın bahçeye taştığını görmüştük.

Daha sonraları bu konuyu bir sohbette masaya yatırdığımız başka bir ilin Valisi de şaşkınlığını gizleyememiş ve manzarayı: “Olay bir yöneticinin gerçek gücü uğurlamalarda ortaya çıkar şeklindeki önermenin teyididir,” sözleriyle açıklamıştı.

Vali’nin o sözlerini son yolculuğunda İstanbul Fatih Camii’ndeki cenaze namazının ardından Vali Hüseyin Avni Coş’a düzenlenen devlet töreni de doğruluyor.   

Allah rahmet eylesin, mekânı cennet olsun…