AYDINPOST HABER SERVİSİ-Aydın Valisi H. Avni Coş, bu sabah Aydın ve ilçelerindeki basın mensuplarıyla kahvaltıda biraraya geldi.
Çok sayıda medya çalışanının katıldığı sabah kahvaltısında konuşan Vali H. Avni Coş, "Bu toplantı basın açıklaması yapmak üzere yapılmış bir toplantı değil. Tamamen sizlerle birarada olmak içindir. Cumhuriyet Bayramı olması dolayısyla da bayramınızı kutlamak istedim. Katıldığınız için teşekkür ediyorum" dedi.
Kahvaltılı toplantıda basın mensuplarının yönelttiği soruları da yanıtlayan Vali H. Avni Coş'un toplantıda, "AYBA konusunda bize intikal eden bir şikayet yok. Şayet şikayet gelirse ya da doğru olduğuna inandığımız bir bilgi bizlerle paylaşılırsa konuyu yakın takibe alırız. Elinde bilgi ya da belgesi olanlar bizlerle paylaşabilir. Ben de gazetelerden konuyu izliyorum" dedi.

KUŞADASI DEVLET HASTANESİ'NDEKİ ÖLÜM VAK'ALARI
Kuşadası Devlet hastanesi'nde ölüm vak'alarına yenilerinin eklenmesi sonrasında konunun üzüntü verici olduğunu kaydeden Vali Coş, "Bu konuda Sağlık Bakanlığı'na gerekli bilgilendirmeleri yaptık. Ölüm vak'alarını inceletiyoruz. Bunlar ciddi iddialar. insanlar orada yakınlarını kaybediyorlar. Bu işin bilimsel doğruluğuna baktırıyoruz. Yönetimde değişikliğe gidilebilir ya da hastanede yeniden yapılandırma sözkonusu olabilir" diye konuştu.

AYDIN'DAKİ TARIMSAL ÇALIŞMALAR
Vali H. Avni Coş, "İnanır mısınız ziraat mühendisleri bile kendi alanlarıyla ilgili pek çok konudan habersizler. Verimsiz çalışmalar sözkonusu. Ben bu konuda bir şube müdürlüğüne gittim orada cd, kitap ve pek çok kaynağı görünce oradaki mühendislere sorular yönelttim. Cevap vermekte zorlandıklarını görünce de konuyu geniş tutarak şimdiki düzeyimizi görelim diye yazılı sınava tabi tuttuk. Sınavda en fazla 66 puan alındı. 8-10 puan alan ziraat mühendisleri vardı sınavda. Sonra bize bu konuda eleştiriler oldu. Mühendisler renci edildi diyenler çıktı. TBMM'de soru önergeleri bile verildi. Ama gerçek ortada, mühendisler çiftçiyi yönlendirme konusunda yeterince çalışmalar üretmiyorlar. Aydın'ın tarımsal özellikleri çok önemli. Bunu kimse gölgeleyemez. Çine Barajı açılışı sonrasında bile o bölgedeki ovaların fiyatlarının kıpırdandığı bildirildi" dedi.

JEOTERMAL YATIRIMLAR
Coş, "Aydın'ın önemli potansiyellerinden biri de hizmet sektörüdür. Turizm, eğtiim ve sağlıkta önemli yol katedilebilir. Sağlık turizminde yatırımlar olursa, üniversite öğrenci sayısını da 27 binden 50 bine çıkartabilirsek Aydın farklı bir güce sahip olacaktır. Sağlık turizmi için Aydın'a yatırım yapabilecek tüm yatırımcıları bekliyoruz. Başta Ayter olmak üzere. Alangüllü tesislerinin yeni kiracısı orada yeni yatırımlara yönelmekte. Aydın'ın sahip olduğu imkanlar Afyon'dan daha iyi" şeklinde konuştu.

İŞSİZLİK SORUNU
işkur Müdürü Zafer Alıcık'a eleştirileri de gündeme gelen Vali Coş'a Aydın'daki işsizlik de hatırlatıldı. Coş, "Bu konuda İşkur çalışmalar yapacak. Herkes üzerine düşeni yapmalı. Şayet İşkur üzerine düşeni yapmıyorsa lütfen bana ya da vali yardımcılarına bu konuda bilgi versinler. Konuyu hep birlikte takip edelim" dedi.

OKUL KANTİNLERİNE UYARI
Vali H. Avni Coş, okul kantinleri için gelen şikayetleri de yakından takip ettiklerini vurgulayarak, "Son kullanma tarihi geçmiş ürünleri satanlara gerekli yasal işlemler yapıldı. Kantinlerin illa kiralamak durumunda değil okul idareleri, kendileri de işletebilirler. Okullarımız bizim için çok önemli noktalar. Okul kantinlerini sadece ticar bir yer olarak görmemek gerek" dedi.

BELEDİYELER BİRLEŞMEYE GÖNÜLLÜ DEĞİL 
     
     Denizli'nin gelişmesini çevresindeki 20'ye yakın belediyenin birleşmesinden sonra meydana geldiğini herkesin bildiğini vurgulayan Coş, bu sayede hizmetlerin tek elden verilmeye başladığını ve böylece pek çok sorunun çözüldüğünü ifade etti.
     Coş, Aydın'da da Aydın, Çeştepe, Ovaeymir ve Tepecik belediyelerinin birleşmesi konusunda yapılmış bir başvuru olduğunu ve konunun şu anda Danıştay'da olduğunu kaydetti. Coş, şu bilgilere yer verdi:
     ''Danıştay bir takım belgeler istedi. İçişleri Bakanlığı da bizden istedi. Biz de belediyelere yazdık. Birden fazla uyarılarımıza rağmen, söz konusu belediyeler eksik belgeleri tamamlamadılar. Bir başka tabirle, birleşmeye istekli olmadıkları için bu birleşme sağlanamadı. Bizde zorla birleşin diyecek durumda değil. Kamuoyunun baskısı ile olabilir
     Bunu sağlamadığımız sürece, bizim çevre illerle rekabet edebilmemiz, bir büyüme hamlesine girişebilmemiz zor. Şu anda Aydın Belediyesi otogar yapacak. Belediyenin otogar yapacağı alan, belediye sınırları dışında. Otogar nerede olur? Belediye hudutlarında olur. Buradan ne anlaşılıyor? Aydın, kendi sınırlarına sığamayan bir büyüklüğe erişmiş. Otogarını bile şu anda kendi hudutları içerisinde sağlayabilecek bir durumda değil. O zaman, o hizmet götürdüğü yerlerin de belediye hudutları içine alınması gerekiyor. O alınınca, diğer belediyelerin de Aydın Belediyesinin içerisine alınması gerekiyor.
     Aydın'ın büyükşehir olmasını düşlemek zorundayız. Bunun için de yapılması gereken ödevleri belirleyip, bu ödevleri yapmak için başlamak lazım. Bunun için hepimize düşen görevler var. Bizim bütün kurum ve kuruluşların, herkesin üzerlerine düşeni yapması lazım. Biraz daha atılgan, biraz daha cesur, biraz daha girişimci olmak mecburiyetindeyiz.''