Hiçbir zaman kanunu nizamı bir kenara atmaktan yana olmadıklarını fakat, bir ihale sürecinin bile 120 günde tamamlanamadığını ifade eden Vali Coş, “Biz gemileri karadan yürüten 120 günde Rumeli Hisarı’nı diken Fatih’in torunlarıyız. Fakat bugün bir ihale süreci 120 günde bitiremiyoruz” diyerek bürokrasiye tepki gösterdi.
Aydın’da yapılması planlanan müze ve çevre yolu gibi hizmetlerin uzun süren ihale süreçleri Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş’u isyan ettirdi. İlde planlanan yatırımların bir an önce ihale edilip, faaliyete geçmesini istediklerini dile getiren Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş, yatırım işlerinde hedeflerinin mümkünse bugün yapılıp yarına kalmaması olduğunu kaydetti. Zamanın çok iyi kullanılması gerektiğini dikkat çeken Vali Coş, “bizim için bir gün bir gündür. Kısacası saatlerin bile çok büyük önemi vardır. Bizimde işimiz varsa bir yatırımımız varsa bir an önce yapalım. İşlerimizi ‘Bugün olmazsa yarın yapalım’ anlayışı ile değil, mümkünse ‘Bugün bu saatte bir an önce yapalım’ anlayışıyla çözmemiz gerekiyor” dedi.


120 GÜNDEİHALE SÜRECİNİ TAMAMLAYAMIYORUZ
Geçmişte Kamuda ve vatandaşlarda çok güzel bir anlayışın hakim olduğunu dile getiren Vali Hüseyin Avni Coş, “Bizim kültürümüze bizim geçmişimize baktığımızda başkalarının hayal edemediklerini gerçekleştirmiş bir ecdada sahip olduğumuzu görürüz. Böyle bir milletin torunları olarak, yine ecdadımıza, atalarımıza layık olarak, büyük hizmetleri akıllara durgunluk verecek şekilde başarmamız lazım. Gemileri karadan yürüten Fatih Sultan Mehmet, Rumeli Hisarı’nı 120 günde yapmıştır. 120 günde yapılan bu bina onlarca depreme doğa olayına rağmen bugün hala ayakta duruyor. 600 yıldır ayakta duran Rumeli Hisarını 120 günde yapan ecdadın torunları olarak biz 120 günde bir ihaleyi yapamıyoruz. Maalesef parası hazır olsa, arsası hazır olsa 120 günde bir ihale sürecini bitiremiyoruz. İşte biraz bu bürokratik şeylerden sıyrılmamız lazım. Tabi bu, kanun nizamı bir kenarı atacağımız anlamına gelmiyor” dedi.


‘BİR SAAT, BİR SAATTİR’
Kamu çalışanlarını da seslenen Vali Coş, “Resmi kurumlarda çalışan arkadaşlarımız ‘Şimdi mesai saati bitti, yarın yapalım’ değip de masayı toplama yerine varsa ellerindeki işleri tamamlamalılar. Bugünkü yarım iş yarın sabaha hazır olsun. Bir saat, bir saattir anlayışı ile hareket edersek, herkes böyle düşünür herkes böyle hareket ederse günde bir saat tasarruf ederse, binlerce personel var, günde binlerce 10 binlerce saat tasarruf etmiş oluruz. 


YÜKSEK MEBLAĞLI İHALELERE İTİRAZ ÇOK OLUYOR
İhale süreçleriyle ilgili bilgi veren Aydın Özel İdare Genel Sekreteri Halil İbrahim Aktemur, her yıl yüzlerce ihaleye çıktıklarını ekonomik değeri küçük ihalelerde pek sorunla karşılaşmadıklarını esas sorunların büyük çaplı ihalelerde yaşandığını belirtti. İşin ekonomik boyutunun büyümesiyle ihaleye yapılan itirazların çoğaldığını, askı sürecinin uzadığını dile getiren Aktemur, “Aydın İl Özel İdare olarak her yıl yüzlerce iş alımı ve yatırım ihalesine çıkıyoruz. Bu ihalelerin ekonomik boyutuna göre ilan süresi, askı süresi, değerlendirme süresi oluyor. Ekonomik boyutu küçük olan ihaleler yerelde verilen gazete ilanlarıyla 10 günde çözülüyor. Fakat ekonomik değeri milyonlarla ifade edilen işler için ulusal gazetelere ilan vermek gerekiyor. küçük çaplı ihaleler burada yerelde çözülürken, büyük çaplı ihaleler Kamu İhale Kurumuyla çözülüyor. Büyük çaplı ihalelerin büyük bir çoğunda itirazlar oluyor. Bunları tek tek Kamu İhale Kurumu inceleyip tekrar karar veriyor. Diğer yandan büyük meblağlı ihalelerin inceleme, karar ve itiraz süreleri uzun oluyor. Yani ihalenin ekonomik boyutuna göre tamamlanma süresi oluyor” dedi.


ÖNEMLİ İHALELER
Aydın’da Vali Hüseyin Avni Coş’u isyan ettiren ihalelerden en önemlisi Ayter alanındaki müze inşaatıdır. Yıllardır inşaat halinde bekleyen müze için bir yıldır ihaleye çıkılacak, ihale yapılıyor, ihale süreci devam ediyor açıklamaları yapıldı. Ve nihayet geçtiğimiz günlerde ihalesi yapılıp yer teslimi yapılan müze inşaatı önümüzdeki günlerde yeniden başlayacak
Aydın’da ihale süreci devam eden bir diğer önemli yatırım da Çevre Yolu projesi bulunuyor. 28 Haziran’da ihalesi yapılan Çevre yolu için verilen tekliflerin değerlendirildiği ve değerlendirme sonucunda ihaleyi alan firmanın açıklanması bekleniyor.