Köprü dizisinin 'vali'si, Ayrılık'ta Çeçen lider oldu

'Köprü' dizisinden sonra 'Vali' filminde de Vali Faruk Yazıcıoğlu'nu oynayan Erdal Beşikçioğlu, 'Ayrılık'taki Çeçen milis Abdullah Şamil rolü ile üzerine yerleşen 'devlet memuru' imajını yerle bir etti.

Bir oyuncuyu uzun süre aynı rolde gören izleyicinin oyuncuyu o rolle özdeşleştirdiğini söyleyen Beşikçioğlu, "Kendi içinde ilginç yanları olan, benim de oynamaktan keyif aldığım bir rol Abdullah Şamil." diyor. Bir dönem sokakta önüne geçip iş isteyenler de çabuk alışmış yeni görüntüsüne. Hatta 'Vali gitti, komutan geldi' esprisi bile yapıyorlar. Röportaj yapmak için görüştüğü bir muhabir, ilk olarak rolünü sormuş. O da Çeçen bir direnişçiyi oynadığını söyleyince muhabir 'Çeçen terörist mi?' demiş. Bu algının çok yanlış olduğunu söyleyen Beşikçioğlu, "Terörist değil. Bir milis denebilir. Maalesef böyle bir inanış var." diyor.

Rolü ile ilgili uzun bir araştırma süreci geçiren Beşikçioğlu, nerede nasıl davranması gerektiği ve mimiklerinin nasıl olması gerektiği konusunda kendisini yetiştirmiş. Uzun yıllar süren Çeçen–Rus savaşında neler yaşandığını, olayların büyüklüğünü ise şu ifadelerle açıklıyor: "Öyle bir savaş ki bu çok acımasız. Sadece tabancaların patladığı bir savaş değil. Psikolojik yönü de var. Ancak şu da unutulmamalı ki; Çeçenler, Ruslara kök söktürmüştü zamanında."

'Yedi ülke yedi başrol' sloganıyla TRT 1'de salı günleri ekrana gelen dizi, 13 bölüm olarak planlandı. İzleyicinin diziyi çok dikkatli takip etmesi gerektiğinin altını çizen Beşikçioğlu, 'Hikaye dağınık mı?' sorusuna, "Benim niyetim hikayeyi 13 bölümde tamamlamak. Çekelim bitirelim diyorum. Daha başka şeyler de anlatabilsek iyi olur, ama zor tabii. Kurtlar Vadisi ya da başka bir diziye baktığınız zaman binlerce karakter var orada da. Bu, ilgi meselesi, seyirci tarafından. İlgilendiğiniz ölçüde kimin ne olduğunu bilirsiniz. Komutan diyorlar, ama daha şiddetimizi görmediler. Biraz daha şiddetli olması gerekiyor." şeklinde cevap veriyor.

'Bal'a hazırlanıyor

: "Ağustostan sonra Semih Kaplanoğlu'nun yazıp yönettiği 'Süt, Yumurta, Bal' üçlemesinin son filmi 'Bal'ı çekeceğiz. Sanırım bunun için bir Karadeniz ve yayla turumuz olacak."