Baydemir'in "Biraz önce halk toplantısından geliyorum. Elektrik ve su faturasını yatıramayan insanlarla görüştüm. İnsanların tamamı iş istiyor, istihdam alanı istiyor" demesi üzerine Vali Mutlu, "Sizi istihdam projelerinde de görmek istiyoruz. Geçtiğimiz günlerde 255 kişinin çalıştığı bir çağrı merkezinin açılışı yapıldı. Başkanı bu açılışta görmek isterdik. Başkan istihdam projelerine önem veriyor. İstihdam ile ilgili açılacak projelerde bulunmasının çok önemli olduğunu vurgulamak istiyorum" karşılığını verdi.

Diyarbakır Fuar ve Kongre Merkezi alanında hazırlanan Ortadoğu İnşaat ve Yapı Malzemeleri Ticaret ve Sanayi Fuarının açılışı yapıldı. 35'i yabancı 180 firmanın katıldığı fuarın açılışına Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Irak'ın Duhok kenti Belediye Başkanı Sherwan Abdulvahit, Diyarbakır Ticaret Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, işadamları ve firma temsilcileri katıldı. Duhok Belediye Başkanı Sherwan Abdulvahit, Diyarbakır'da düzenlenen fuarın ilişkilerin gelişmesi açısından önemli olduğunu söyledi. Abdulvahit, "Diyarbakır'daki kurumlara çağrıda bulunuyorum. Bu tür fuarların düzenlenmesi ve oradaki ve buradaki işlerin iyi yürütülmesi için, Duhok belediyesi olarak bölgemizde özellikle Kürdistan bölgesinde, bütün Irak'ta yapılacak tüm çalışmalarda biz de kolaylıklar sağlayacağız" dedi.

BAYDEMİR: İNSANLAR İŞ İSTİYOR

Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir, Diyarbakır'ın 7 bin yıllık geçmişinde sürekli olarak bölgenin ticaret ve kültür merkezi olduğunu belirterek, kentin bu özelliğini hala koruduğunu ifade etti. Baydemir şöyle konuştu:

"Biraz önce halk toplantısından geliyorum. Elektrik ve su faturasını yatıramayan insanlarla görüştüm. İnsanların tamamı iş istiyor, istihdam alanı istiyor. Bugünlerde zor ve zahmetli bir süreçten geçiyoruz. Bunu hepimiz, bulunduğumuz pozisyon ne olursa olsun iliklerimize kadar yaşıyoruz. Bu coğrafya ve bu coğrafyanın insanları daha büyük pek çok zahmeti güçlüğü aştık. Aşmasını bildik. Bu toprakların inasanı el ele vererek, dayanışma içerisinde kollektif aklı yaşama geçirererk, müzakere ile diyalogla tüm zahmetlerin üzerinden gelecektir. Bugün su faturasını, elektrik faturasını ödeyemeyen insanlarımızla karşı karşıyayız. Halk toplantısından buraya geliyorum. Yaşamın ve toplumun tüm kesimleri ile diyolog ve iş birliği halindeyiz. Emin olun ki bu insanlarınmızın tamamının istediği bir şey var. İstihtam, iş ortamı."

VALİ MUTLU: SİZİ İSTİHDAM PROJELERİNDE GÖRMEK İSTİYORUZ

Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu da, Diyarbakır'ın gelişimi için son yıllarda büyük adımlar atıldığını belirterek, bu yıl toplam 165 milyon YTL kamu kaynağı kullanan Diyarbakır'ın, sadece GAP Eylem Planı'ndan ek olarak 135 milyon YTL kaynak kullanacağını söyledi. Mutlu, Dicle ve Kralkızı Baraj göllerindeki suyu tarlaya ulaştıracak 200 kilometre uzunluğundaki sulama kanallarını yapım işinin kısa süre içerisinde ihale edileceğini vurguladı. Daha sonra Başkan Baydemir'e seslenen Vali Mutlu şunları söyledi:

"Sizi istihdam projelerinde de görmek istiyoruz. Geçtiğimiz günlerde 255 kişinin çalıştığı bir çağrı merkezinin açılışı yapıldı. Başkanı bu açılışta görmek isterdik. Başkan istihdam projelerine önem veriyor. İstihdam ile ilgili açılacak projelerde bulunmasının çok önemli olduğunu vurgulamak istiyorum. Sözün ötesine geçmemiz lazım. Bu bizim üzerimize düşen bir görevdir. İstihdam konusunda her yerde bulunulmalıdır. Hepimizin aynı gönül birlikteliğinde olmamız, bu kentin huzuru ve gelişmesi açısından son derece önemlidir. Diyarbakır çevre yolunun yapımı için hep beraber bir şeyler yapalım. Ben diyorum ki çevre yolunun yapımı için siz 18'nci maddeyi uygulayın, çevre yolunu 6 ayda tamamlayalım. Desteğinizi talep ediyorum."

Başkan Baydemir ise çevre yolunun yapım işinin belediyeye ait olmadığını belirterek, "Sayın valimiz bu işi belediyenini üzerine yıkmak istiyor. Çevre yolu kamulaştırmayla yapılsın. Sahiplerine ödenecek parayla fabrikalar yapılsın" dedi.

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya da, Diyarbakır'da bu yıl içerisinde 4 fuarın gerçekleştirildiğini belirterek, fuarın kentin gelişmesine büyük katkı sunduğunu söyledi. Gelişmiş ülkelerin komşu ülkelerle yaptığı ticaretin oranın yüzde 50'nin üzerinde olduğunu, Türkiye'nin komşu ülkeleriyle yaptığı ticaret oranın ise yüzde 10 civarında olduğunu kaydeden Kaya, komşu ülkelere yapılan ticaretin artırılması gerektiğini vurguladı.