Vakıf üniversitelerinin sadece yıllık eğitim ücretlerini ödeyebilmek için bir “servet” sahibi olmak gerekiyor.Vakıf üniversitelerinin çoğunluğu 2011-2012 eğitim öğretim yılı fiyatlarını ortalama yüzde 7-27 arasında değişen oranlarda artırdı. Öğrencilere paralı eğitim veren vakıf üniversiteleri 2011- 2012 eğitim öğretim ücretlerini ilan etti. Buna göre, en fazla fiyat genellikle tıp, diş hekimliği ve eczacılık fakülteleri için belirlenirken, lisans programlarının ücretleri 15-25binTLarasındadeğişiyor.Vakıfüniversitelerinin tıp ve diş hekimliği gibi bölümlerinin yıllık fiyatları 22-43 bin TL arasında değişirken, iki yıllık ön lisans programlarının fiyatları ise daha düşük fiyat aralığında seyrediyor. Çankaya, Atılım, İstanbul 29 Mayıs, Toros üniversiteleri ileAvrupaMeslek Yüksekokulu’nun ücretlerinde bu yıl artış olmazken,Ufuk Üniversitesi’nin bazı bölümleri de geçen yılki fiyattan belirlendi. Birkaç üniversite ise fiyatlarında yüzde 1-3 oranlarında artış uyguladı.Vakıf üniversitelerinin yıllık eğitim ücretlerine öğrencilerin barınma, ders araç gereç, yemek ve ulaşım giderleri de dahil edildiğinde öğrenimleri süresince yapacaklarımasraf bir “servet” harcamayı gerektiriyor.Öğrencilerin bazı vakıf üniversitelerinin 2011-2012 akademik yılında ödeyecekleri ücretler şöyle:
 
Tıp ucuz mühendislik pahalı
 
Tıp, diş hekimliği fakülteleri ücretlerinin dünyanın her yerinde pahalı olduğunu belirten Akare Yurtdışı Eğitim Fuarları Direktörü Rahmi Mesut Yılmaz, “ABD bir yıllık devlet üniversitesi ücreti 4 yıllık lisans programları için 8 bin dolardan başlar 45 bin dolara kadar çıkar. Aradığınız her fiyatta okul vardır. Belli bir para ödemeyi göze alan ancak yurtdışına gitmek istemeyen bir kişi, Türkiye’de vakıf üniversitelerine 15-20 bin lira ödeyebilir. Bu yurt dışında harcayacağı miktarla aynı değerde.” Amerika’daki konaklama maliyetlerinin Türkiye’ye göre çok daha ucuz olduğunu kaydetti.” 
 
NERESİ NE KADAR?
 
FATİH ÜNİVERSİTESİ: Tıp Fakültesi KDV dahil 22 bin 750 TL, Mühendislik, İktisadi ve İdari Bilimler fakültelerinin İngilizce programları için KDV dahil 17 bin 900 TL, Türkçe programları için KDV dahil 16 bin 100 TL, Hukuk Fakültesi için KDV dahil 18 bin 850 TL.
 
BAHÇEŞEHİR ÜNİVERSİTESİ: Lisans programları ve bunların İngilizce hazırlık programı için KDV hariç 22 bin 700 TL. Ön lisans programları ve bunların İngilizce hazırlık programı için 12 bin 300 TL.
 
DOĞUŞ ÜNİVERSİTESİ: İngilizce hazırlık ve lisans programları KDV dahil 20 bin 400 TL; Türkçe lisans pr ogramları 19 bin 200 TL.
 
İHSAN DOĞRAMACI BİLKENT ÜNİVERSİTESİ: Bütün bölüm ve programlar KDV dahil 19 bin 100 TL.
 
KOÇ ÜNİVERSİTESİ: Tıp Fakültesi dışındaki programları için KDV dahil 31 bin TL, Tıp Fakültesi KDV dahil 42 bin 750 TL.
 
 
bugün