Uzunırmak, İstiklal Marşı’nın, 12 Mart 1921’de TBMM’de kabulünün 91. yıldönümü dolayısıyla yayınladığı mesajda, “Zaferle taçlanmış Milli Mücadele tarihimizin manzum bir destanı olan İstikâl Marşı’mızın 91. yılını saygı, şükran ve gururla yâd ediyoruz.
İstiklâl Marşımız, özlü ifadesi ve derin anlamı ile şanlı tarihimize ışık tutan, milli birliğimizi ve mücadele ruhumuzu güçlendiren, Türk kahramanlığının dizelere dökülmüş bir diriliş abidesi ve tarihi bir vesikasıdır” dedi.

Ali Uzunırmak, açıklamasında “Büyük Türk milletinin vatan ve millet sevgisini, hürriyet ve istiklâl tutkusunu, başarma azim ve iradesini vurgulayan bu kutlu eser, mısralarla örülmüş bir al bayrak gibi gönüllerde dalgalanmaktadır. Henüz Milli Mücadelenin devam ettiği bir tarihte, vatan şairi Mehmet Akif Ersoy tarafından kaleme alınan bu mısralar, bir taraftan inancımızı yükselterek zaferi müjdelemiş, diğer taraftan Türk milletinin tüm dünyaya cesaretle haykırdığı bir bağımsızlık beyannamesi olmuştur. İstiklâl Marşımız, umutsuzluk, yoksulluk, yılgınlık içinde ve atalete düşmüş olmasına rağmen, ‘Korkma’ diye başlayan uyarısıyla, büyük Türk milletinin saklı duran kudretine olan inancın da eşi bulunmaz bir örneğidir. Bugün de, milli bekasına yönelik tehditlere maruz kalan milletimizin, kurtuluş ve başarı için ihtiyacı olan mesajların tamamı, İstiklâl Marşımızın derin anlamında ve kahraman ceddimizin aziz hatıralarında saklıdır. Birlik ve beraberliğimizin, bin yıllık kardeşliğimizin, dirlik ve düzenimizin büyük risklerle karşı karşıya kaldığı günümüzde, İstiklâl Marşımızın yazıldığı yılların ve bu derin mısraların anlamı daha da önem kazanmıştır. Kaleme alındığı dönemin yüksek değerlerinden habersiz, Oslo’da, Habur’da açılım tavizleri ve teslimiyetçi tavırların arttığı günümüzde; İstiklâl Marşımıza ilham ve feyz veren milli heyecana, ahlak ve haysiyet mücadelesine ve milliyetçi bir duruşa her zamankinden daha çok ihtiyacımız vardır. Dün, bir ve bütün olarak aşamayacağı engel, yenemeyeceği düşman olmadığını gösteren Türk milletini, bugün ayrıştırarak bütün kalacağını zanneden gafillerin İstiklal Marşımızın mesajlarını anlamadığı bariz olarak ortaya çıkmıştır. Temennim, bugünkü tehlikelerle dolu sürecin, tekrar bir İstiklal Marşı yazılmasına neden olmamasıdır. Bu konuda herkes, milletimiz ve tarih önünde sorumludur” ifadelerine yer vererek sözlerini “Bu vesile ile ‘yurduna alçakları uğratmamak uğruna göğüslerini siper eden’ aziz şehitlerimizi, kahramanlarımızı ve bir fazilet timsali olan vatan şairimiz Mehmet Akif’i saygı ile yâd ediyor, en derin minnet ve şükran hislerimle Cenab-ı Allahtan rahmet diliyorum” cümlesi ile tamamladı.