AYDINPOST HABER SERVİSİ-MHP Aydın Milletvekili Ali Uzunırmak, hangi tercihlerde oy kullanılacağı belirtilen ve ilçe seçim kurulu başkanı tarafından sandık kurulu başkan ve üyelerine gönderilen belgeye eklenen 10. madde ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
MHP Nazilli Teşkilatının düzenlemiş olduğu bayramlaşma programına katılan Uzunırmak, AKP iktidarının halkla paylaşmadan insanların duygularıyla oynayarak yangından mal kaçırırcasına bazı çok önemli adımlar atıldığını belirti.
İlçe seçim kurullarının kanunun 298"in 4"üne göre sandık kurulu başkan ve üyelerine verdikleri; sandıklarda oy kullanma yetkisini taşıyan belgelerde kişinin TC kimlik numarası, ana adı baba adı seçmen listesinde kayıtlı olduğu il, ilçe, kayıtlı olduğu mahalle ve sandık numarasının yanı sıra hangi tercihlerde oy kullanabileceği belirtilmektedir.
2007 halk oylamasında kullanılan belge ile 2010 yılında yapılacak olan halk oylamasında kullanılacak olan belgedeki maddeler arasında farklılıklar vardır.
Bu farklılık 2007 yılındaki halk oylamasında kullanılan belgede seçim kurullarındaki başkan ve üyelerin hangi tercihlerde oy kullanılabileceğinin işaretini belirtiyor. 2007 yılı halk oylamasında Oy kullanılabileceği seçim veya seçimler başlığı altındaki maddelere göre 1 Milletvekili Genel, 2 İl Genel Meclisi Üyeliği, 3 Belediye Başkanlığı, 4 Belediye Meclis üyeliği, 5 Büyük şehir belediye başkanlığı, 6 Muhtar ve ihtiyar heyeti Meclisi, 7 Halk oylaması kullanılacak olan halk oylaması da çarpıyla işaretlenmiş vaziyettedir. 2010 yılında ki belgede ise aynı format belli bir safhadan sonra oy kullanabileceği seçim ve seçimler kısmında ise;
1. Milletvekili
2. İl Genel Meclisi Üyeliği
3. İlçe Belediye Başkanlığı
4. İlçe Belediye Meclis Üyeliği
5. Büyük Şehir Belediye Başkanlığı
6. Belde Belediye Başkanlığı
7. Belde Belediye Meclis Üyeliği
8. Muhtar ve İhtiyar heyeti Meclisi
9. Referandum Halk oylaması
10. Plebisit
Burada da Referandum işaretlenmiş durumdadır. Ancak ilk defa eklenen Plebisit halk nezdinde çok anlaşılabilen bir kelime değildir Plebisit kelime anlamı olarak bir bölge halkının egemen güç ile olan ilişkisine evet veya hayır deme noktasında bir başka egemen güce iltica etme konumunda olan bir halk oylamasıdır. Örnek vermek gerekirse Hatay ilimiz gibi. Hatay ilimiz Plebisit yapılıncaya kadar Fransızların gözetiminde ve denetimindeydi. Hatay halkına anlaşmalar gereği plebisit uygulandı. Hatay halkı Suriye ile mi Türkiye ile mi olacaklar? Buna Hatay halkı karar verdi. Plebisitin anlamı budur” dedi.
Uzunırmak, “2007 de halkın kullanacak olduğu oylamaların içerisinde böyle bir kural yoktur. Ancak 2010 yılındaki sandık kurul başkan ve görevlilerinin kullanabilecekleri oylamalar listesinde Plebisit konulmuştur. Demek ki Türkiye"de halk ve belli çevreler bir şeylere ısındırılıyor. Psikolojik olarak bir hazırlık yapılıyor. Nasıl ki kurbağa hikâyesinde olduğu gibi soğuk veya sıcak suyun içerisine atılan kurbağa hızlı bir refleksle sıçrayıp kaçabiliyorken ılık suyun içerisine atıldığında tepki vermeyen kurbağa kısık ateşle refleksleri tamamen öldürülüyor ise; 2010 yılında yapılacak olan referandumda sandık başkan ve yönetim kurulu üyelerine dağıtılan görev kâğıtlarına eklenen 10. maddede ki plebisit ile bir şeyler ısıtılmak istenmektedir. Sayın başbakanda her yerde bu Anayasadaki değişiklik açılımın anahtarını oluşturacak diye söylüyor. Kendi hedeflenmeleri doğrultusunda Anayasa Mahkemesi ve HSYK"da anlaşılması mümkün olmayan metinler haline getirilmiş yoğunlukta halkın gözünden kaçırılarak esas bir takım şeyler tesis edilmek istenmektedir. Halkımız bu oyunları görerek Pazar günü çoğunluklu olarak hayır oyu vermelidir. Türk Milliyetçileri ise dünkünden daha dikkatli bir şekilde meseleyi sahiplenmesi gerekmektedir” diye konuştu.

2007 BELGESİ

2010 BELGESİ