Aydın’ın pamuk, incir, zeytin, zeytinyağı ve kestane gibi sahip olduğu kıymetli tarım ürünleri ile öne çıkan ilçesi Nazilli, şimdi de Türkiye’nin sağlıklı ve uzun yaşam merkezi olarak adından söz ettiriyor. Nazilli “Uzun Yaşam Merkezi” ismini tescilleyerek bürokratından, akademisyenine, ticaret erbabından esnafına, sivil toplum kuruluşlarından vatandaşına kadar tek yumruk oldu.
“Nazilli’nin ekonomisini canlandırarak Nazilli’yi dünya kenti haline getirmek” hedefiyle çalışmalarını sürdüren Nazilli kamuoyu; gelişmek ve ilerlemek için sahip olduğu potansiyeli tescilli uzun yaşam merkezi logosu ile dış dünyaya açmaya hazırlanan Nazilli, Japonya’nın Okinava kentini kendine model olarak aldı. Tüm ekonomisini sağlıklı yaşam konsepti üzerine şekillendiren ve dünyada en uzun yaşayan insanların kenti olarak tanınan Okinava, ölülerini bile saklayan kent olarak biliniyor.
Okinava benzeri yapılanma sürecine giren Nazilli, Sağlıklı Yaşam Merkezi logosu ile uzun yaşamın nedeni olarak gösterilen tarımsal ürünlerini iç pazara sundu. Geçtiğimiz günlerde uzun yaşam sandığı oluşturup ilçe tanıtımı için çok sayıda milletvekili, bürokrat ve basın mensubuna yollayan ilçe ileri gelenleri, sonraki adımlarını ihracata ağırlık vermek olarak belirledi.
Hedeflere ulaşma yolunda güç birliği oluşturan Nazilli Kaymakamlığı, Nazilli Belediyesi, Nazilli Ticaret Odası, Türkiye’nin tek Gerontoloji Bölümü ile ortak hareket ediyor. Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Gerontoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmail Tufan’ın öncülüğünde çalışan güç birliği, Nazilli’yi bir dünya kenti yapmak için gece gündüz çalışıyor.
NAZİLLİ DÜNYA KENTİ OLMAK İÇİN YATIRIMLARINI ARTTIRDI
Nazili dünyada Uzun Yaşam Merkezi olarak tanınmasından sonra ilçenin artacak nüfusuna yönelik altyapı çalışmaları başladı. Nazilli Belediyesi hızla konut ihtiyacına yönelik yatırım yapıyor, organize sanayi yatırımlarına ağırlık veriyor, sağlık ve termal turizm konusunda çalışmalar yürütüyor. Nazilli Ticaret Odası internet üzerinden kurduğu satış ağını her geçen gün genişletiyor. Bölgede organik tarım yapan üretici sayısını arttırmak için çalışan Ticaret Odası, 100 köy için organik sertifika almak için başvurusunu yaptı.
Nazilli Kaymakamlığı da, jeotermale dayalı NAP projesini hayata geçirmeye hazırlanıyor. Kaymakamlık, Nazilli’ye 3 kilometre mesafedeki Güzelköy’den başlayıp Hamzallı’ya kadar uzanan 84 bin dönümlük kamuya ait araziyi yatırımcıların dikkatine sundu. Buranın turizm teşvik alanı olmasını ve burada 5 yıldızlı otellerin olduğu jeotermal enerjiye dayalı sağlık merkezlerinin açılması için çaba sarf eden Kaymakamlık şimdiden birkaç büyük otel zinciri ile görüştü. Planlı, çevresinde iyi tarım uygulamaları da olan merkez hayata geçtikten sonra Nazilli’ye hafif raylı sistemle bağlanacak. Kaymakamlık Nazilli’de meydanların yeniden düzenlenmesi için de çalışmalar yürütüyor. Büyük okulları şehrin içinden çıkarılıp farklı bölgelere kaydırılmasına öncülük eden Kaymakamlık, önümüzdeki on yıl içerisinde Nazilli’nin çehresinin tamamen değişeceğine inanıyor.
Nazili de hedefler bunlarla da sınırlı değil. Nazilli Havalimanı kurulması için de görüşmeler yapan ilçe yönetimi, Nazilli’nin Ege’nin en büyük ikinci şehri olması için çaba gösteriyor.

09.20110708081959.jpg