Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsü Müdürü Yüksel Kabakçı, son yıllarda başta Ege Bölgesi olmak üzere tüm yurtta etkili olan kuraklıkla mücadele konusunda üreticilere uyarılarda bulundu. Yetiştirilen ürünlerin kuraklık stresinden korunması kuraklığı dayanıklı olduğu bilinen orta geçci pamuk çeşitlerinin tercik edilmesi gerektiğine işaret eden Kabakçı, uzun vadede damlama sulama projelerine daha çok önem verilmesi gerektiğini belirtti.
Kuraklıkla birlikte yaşanan su sıkıntısı nedeniyle pamuk tarımında ürünlerin kuraklık stresine yakalandığına işaret eden Enstitü Müdürü Yüksel Kabakçı, topraktaki mevcut nemin muhafaza edilmesi ve bitkilerin mevcut nemden en iyi şekilde yararlandırılması gerektiğini söyledi. Mevcut sulama suyunun da en iyi şekilde değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizen Kabakçı, “toprak işleme ve tohum yatağı hazırlama işlemleri toprak neminin en uygun olduğu zamanda yapılmalıdır. İlkbaharda toprak işlemesi yapılıyorsa bu işlemin ardından keseklerin parçalanması ve yabancı otların öldürülmesi amacıyla mümkün olduğu kadar az sayıda ve yüzeysel olarak toprak işlemesi yapılmalı. Çekilen diskaro sayısı azaltılmalı, merdane, tırmık ve kombine aletlerin kullanımı tercih edilmeli. Sonbaharda pullukla toprak işlemesi yapılmışsa ilkbaharda toprak işlemesi ve tohum yatağı hazırlığında merdaneli rototiller kullanılmalıdır. Toprak nem kaybının en az olacağı saatlerde işlenmelidir. Ürünün çıkmasından sonraki işlemelerde ise kök bölgesindeki fazla nemi uzaklaştırmak amacıyla çizel ile sıra arası toprak işlemelerden mümkün olduğunca kadar kaçınılmalıdır. Sıra arası toprak işleme mümkün olduğu kadar sık ve yüzeysel yapılmalıdır” dedi.
Ekim öncesi ve sonrasında yabancı otlar tarafından topraktaki suyun kullanılmasının engellenmesi gerektiğine işaret eden Kabakçı, “Toprak işleme azaltılacağı için pamukla nem açısından rekabete girecek yabancı otların mücadelesinde herbisit uygulaması daha dikkatli yapılmalıdır. Çapalama sırasında kesilen yabancı otların toprağa karıştırılmadan örtü materyali olarak toprak yüzeyine bırakılmalıdır. Sulamanın ardından toprak tava geldiğinde vakit geçirmeksizin çapa makinesi kullanılarak bitkinin kök sistemine zarar vermeyecek şekilde yüzeysel toprak işlemesi yapılmalıdır. Kuraklık ve sıcaklık stresine bağlı olarak özellikle tüylü çeşitlerde zararlıların artabileceği ihtimaline karşı takipler sıklaştırılmalı ve zararlılara karşı yabancı otlarla mücadele edilmelidir” diye konuştu.
Toprağın kış yağışlarını mümkün olduğu kadar fazla depolayabilmesi için en uygun strüktürde bırakılmasının önemine işaret eden Kabakçı, su tüketimine neden olabilecek her türlü yabancı otun uzaklaştırılması gerektiğinin altını çizdi. Sulamaların mutlaka kontrollü ve ölçülü olarak yapılması gerektiği bilgisini veren Kabakçı, sulamalarda yaygın olarak uygulanan uzun tava yönteminden mutlaka vazgeçilmesini önerdi. İleriki dönemde damla sulama projelerine önem verilmesi gerektiğini kaydeden Kabakçı, sulamalarda suyun tarlaya ulaştırılmasında mutlaka kapalı iletim sistemine geçilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.