Diyetisyen İremnur Kubanlı sizler için Kurban Bayramında nasıl beslenmeliyiz sorusunu yanıtladı:

Ülkemizde et tüketiminin en yüksek olduğu Kurban Bayramı günleri ve sonraki izleyen aylarda en çok diyabet ve kalp hastalarını etkilese de aslında birçok kişide ciddi sağlık problemlerine yol açmaktadır. Kalp krizi ve tansiyon yükselmeleri nedeniyle en çok hastaneye başvurma oranı Kurban Bayramı günleri olduğunu tüm okurlarımıza hatırlatmak isterim. Bununla birlikte en çok sindirim şikayetleri ve özellikle kabızlık ve hazımsızlık en yaygın şekilde görülmektedir. Etin kesiminden depolanması, doğru pişirilme yöntemi ve uygun miktarlarda tüketimi ve sağlıklı tabakların oluşturulması en önemlisi de günün kalori ve besin öğelerinin dengelenmesi sağlık için son derece önemlidir.

İremnur KubanlıEtin kesildikten sonra ölüm katılığı dediğimiz rigor mortisi tamamlanması için etin +4 derecede dinlendirilmesi sindirim ve enfeksiyon açısından önemlidir. Kesilen kurbanın iç sıcaklığı düşene kadar kanı iyice süzdürülmeli ve daha sonra küçük parçalara ayırarak buzdolabında büyükbaş ise 2 gün küçükbaş ise en az 1 gün olacak şekilde dinlendirilip tüketilmesi sağlık açısından uygundur. Böylelikle hem yediğinizi eti daha kolay sindirecek hem de enfeksiyon riskinizi düşüreceksiniz.

Kestiğiniz kurbanın etini farklı pişirme yöntemleri kullansanız da en iyi pişirme yöntemi kendi suyunda kısık ateşte yağ ilave eklemeden kemik içerek şekilde et haşlamalarıdır. Besinsel değerleri en çok koruyan yöntemin haşlama yöntemi olduğunu unutmayınız. Kavurma yöntemi özellikle ilave doymuş yağ eklenerek yapılması ve fazla ısı maruziyeti nedeniyle istemediğimiz toksinlerin ortaya çıkması nedeniyle önerilmemekte eğer yapılacaksa da etin korunması açısından uygun ısıda ve zeytinyağında hafif kavrulmasıdır. Izgara yöntemini tercih edecek olanlar içinde et ile kömür arasındaki mesafenin en az 15 cm olacak şekilde ayarlanmalı ve en iyi pişirme derecesi orta pişmiş olduğunu da atlamayınız.

Eti tüketirken diyet alan bireyler beslenme ve diyet uzmanınızın size yazdığı ölçülerde tüketmeli, sağlıklı kişilerde ise günde 150 gramı geçmeyecek şekilde görünen yağlarından sıyrılmış olarak tüketilmelidir. Uzman önerisi olarak güne sağlıklı bir kahvaltı tabağı ile başlanmalı, öğle veya akşam öğününüzün birini et diğerini sebze yemekleri olacak şekilde planlanmalıdır. Genelde et yemeklerinin öğle menüsünde tercih edilmesi tansiyonu ve sindirim açısından daha iyidir ve enerji dengenizi daha kolay dengeler. Eti tüketirken yanında sindirimi kolaylaştıracak düşük sodyumlu maden suları, bir ince dilim ananas, kimyon ve bolca semizotu tüketilmelidir. Ayrıca etteki demir emilimini arttırmak ve yine sağlıklı sindirim için mutlaka bol yeşillikli bir salata ile tüketilmelidir.  

Kurban Bayramında tatlı tüketimi diyabetli hastalarda kısıtlanmalı, sağlık bireylerde haftada 1 porsiyonu geçmeyecek şekilde tüketilmeli, şerbetli tatlı yerine sütlü tatlıları veya dövme dondurmalar tercih edilmelidir. İdeal kilonun korunması ve diyabetliler için fit tatlı ve dondurma yapımı arttırılmalı. Asitli gazlı içecekler ve şerbetler yerine sade maden suları, ev yapımı limonatalar tercih edilmelidir. Lokum ve şekerlemeler yerine çiğ tuzsuz kuru yemişler ölçülü şekilde tüketilmelidir. Dünya Sağlık Örgütü olarak şekerden gelen enerjinizin tüm diyetinizin %10’ununu geçmesi gerektiğini belirtelim.

Tüm okurlarımızın Kurban Bayramını kutlarken, her bayram olduğu gibi bu bayramda da sevdiklerimizle en sağlıklı ve en fit sofralarda buluşmanız dileğimle, herkese iyi bayramlar…