Meksika'da düzenlenen iklim değişimiyle mücadele zirvesinde karşılıklı ödünler ardından bir ara çözüm konusunda uzlaşmaya varıldı.

Bazı ülkeler Kyoto Protokolü'ne karşı çıktığı için uzlaşma sağlanamıyordu

Meksika'nın Cancun kentinde yapılan BM iklim konferansında katılımcılar iklim değişimiyle mücadele konusunda bir anlaşmaya imza attı.

Gelişmekte olan ülkelere iklim değişim konusunda yardım için fon kurulması da üzerinde uzlaşmaya varılan konulardan biri.

Bolivya'nın itirazlarına rağmen, karşılıklı ödünleri içeren ve ev sahibi Meksika tarafından hazırlananı metin üzerinde uzlaşmaya varıldı.

Taslak metinde karbon salımlarında keskin düşüşlere ihtiyaç olduğu belirtiliyor ancak ülkelerin belirlenen hedeflere ulaşmasına ilişkin bir mekanizma belirlenmiyor.

Bazı ülkelerin Kyoto Protokolü'ne muhalefeti nedeniyle ilerleme kaydedilemiyordu ancak sonunda bir ara çözüm bulunduğu söyleniyor.

Görüşmeler boyunca en çok sürtüşme oluşturan ülkeler olan Japonya, Çin ve ABD'nin temsilcilerinin birer birer yeni anlaşmaya destek ifade etmesi katılımcılar tarafından alkışlarla karşılandı.

Fakir ülkelerin iklim değişimine uyumunu sağlamaya yönelik bir fon kurulması da ileri doğru büyük bir adım olarak değerlendiriliyor.

2020 yılına kadar, yılda 100 milyar dolarlık "yeşil fon", iklim değişiminin etkilerini yumuşatma ve düşük karbon salımına geçişte yardım amacıyla fakir ülkelere tahsis edilecek.

190 ülkenin katıldığı konferans tarafından kabul edilmesi halinde bu fon, gelişmekte olan ülkelerin ormanlarını korumaları için kullanılacak.

Küresel ısınmanın 2 santigrat derecenin altında tutulmasını hedefleyen tasarı, bu fonun 2020 yılına kadar kurulmasını, bu amaçla ormanların korunması için gerekli parasal desteğin bu fondan verilmesini içeriyor.

Tasarının BM kararına dönüşmesi için bakanlar tarafından bugün veya yarın oylanarak kabul edilmesi gerekiyor.