Etkinliğe, aralarında Güzelçamlı Belediye Başkanı Bayram Bayaözlü"nün de bulunduğu çok sayıda mübadil katıldı.
Kuşadası Halk Kütüphanesi Salonu"nda gerçekleştirilen etkinlikte ilk olarak Selanik Mübadilleri, Rumeli Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkan Yardımcısı ve Kuşadası Belediye Meclis Üyesi Ahmet Altunsoy bir konuşma yaptı. Kurdukları derneğin mübadillerin yaşamlarını ortaya koymak olduğunu belirten Altunsoy, “Türkiye toplumu hala bir göç öyküleri toplumu. Küçülen Osmanlı İmparatorluğu ile birlikte Anadolu"ya akan muhacirler, sonra mübadiller ve Cumhuriyet dönemi boyunca Balkanlar"dan kesintili ama daimi göç dalgası dolduruyor belleğimizi. Göç öyküleri Türkiye"nin neredeyse her köşesinde toprağa kulağınızı dayadığınızda hemen işitebileceğiniz mırıltılar bırakmıştır” dedi.
Daha sonra Adnan Menderes Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyelerinden Yard. Doç. Dr. Ayten Can Tunalı, "Mübadele-Zorunlu Göç" konulu bir konferans verdi. Tunalı"nın konferansının ardından mübadillerin memleketlerine özlemini, 3-4 kuşak mübadillerin bakış açılarını dile getiren ve yönetmenliğini Tahsin İşbilen'in yaptığı "Benim Giritli Limon Ağacım" filmi gösterildi. Menderes Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyelerinden Yard. Doç. Dr. Ayten Can Tunalı konferansında sözleşmenin önemi belirtti.
Etkinliğin sonunda ise Kuşadası Selanik Mübadilleri, Rumeli Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Süleyman Aran tarafından, Yard. Doç. Dr. Ayten Can Tunalı ya etkinliklere yaptığı katkı nedeniyle teşekkür plaketi verildi.