Yöntemin tekniği de ilkel gibi... Yine de yıllardan beri tıkır tıkır işleyen bir uygulama. Ruslar'ın uzaydan dönüş için kullandıkları Soyuz kapsülleri de, onların iniş alanı da şaşırtmaya devam ediyor.


İlkel ama sağlam bir dönüş

Şaşırtıcı çünkü iniş alanı hiçbir şekilde herhangi bir düzenlemeye tabi tutulmamış. Kozmonotları taşıyan Soyuz kapsülleri, Kazakistan steplerine inmeye devam ediyor. Ne bir işaret, ne bir pist, ne bir başka sistem söz konusu değil.

KOMİK İNİŞLER

Öyle ki Dünya'ya dönüşte örneğin Soyuz 5 kapsülü hizmet modülünden ayrılmayı başaramamıştı. İnişte kapsülün içindeki kozmonot Volinov'u başka aksilikler de bekliyordu... Yere bir metre kala çalışarak inişi yumuşatması gereken roketler çalışmamış ve sert iniş nedeniyle kozmonotun dişi kırılmıştı. İniş yeri Ural Dağlarında Orenburg bölgesindeydi ve dışarıda sıcaklık -38 °C idi. Araçta kalırsa kendisine saatler sonra ulaşılacağnı anlayan Volinov, kapsülü terk etmiş ve ısınmak için bir çiftlik evi buluncaya kadar kilometrelerce yürümüştü.

Soyuz TMA 11 ise 19 Nisan 2008'de uzaydan döndüğünde, planlanan iniş yerinin tam 420 kilometre uzağına düştü. Ama kapsülün içindeki kozmonotlar sağ salim Dünya'ya ulaşmış oldu.

AMERİKAN MEKİKLERİ TARTIŞILIYOR

Amerikan uzay uzaycılık tarihinide Ocak 1986'da, 16 astronota mezar olan Challenger, Şubat 2003'te de 7 astornotun hayatını kaybettiği Columbia uzay mekiklerinin havada infilak etmesiyle yaşanan facialardan sonra uzay mekikleri oldukça tartışılmıştı.

UZAYDAN EKSPRES DÖNÜŞ

Soyuz TMA tipi kapsülleriyle Uluslararası Uzay İstasyonu'na gidiş 2 gün ama Dünya'ya dönüş sadece 3.5 saat sürüyor. / hürriyet