Şişli Cumhuriyet Savcılığı, Uzan ailesinin beş mensubunun da aralarında bulunduğu 71 kişi için İmar Bankası'ının kaynaklarını buharlaştırmak ve 'hileli iflas' suçundan 8 yıla kadar hapis cezası istedi.


TMSF tarafından 2003'te el konulan İmar Bankası'nın hileli iflasına neden oldukları ileri sürülen Cem Uzan, Bahattin Uzan ile haklarında gıyabi tutuklama kararı bulunan ve kırmızı bültenle aranan Kemal Uzan, Yavuz Uzan, Murat Hakan Uzan'ın da aralarında bulunduğu 71 kişi hakkında fezleke düzenlendi.
Şişli Cumhuriyet Savcılığı tarafından hazırlanan ve suçun 'ağır ceza'lık olması nedeniyle İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilen fezlekede şüphelilerin 'hileli iflas' suçundan 3 yıldan 8 yıla kadar ağır hapisle cezalandırılmaları isteniyor.

Fezlekede kanun maddeleri arasında şüphelilerin 53. maddeden de yargılanması istendi. Bu madde kapsamında yargılananlar seçme ve seçilme haklarını kaybediyor: "Kişi, kasten işlemiş olduğu suçtan dolayı hapis cezasına mahkumiyetin kanuni sonucu olarak, seçme ve seçilme ehliyetinden ve diğer siyasi hakları kullanmaktan, vakıf, dernek, sendika, şirket, kooperatif ve siyasi parti tüzel kişiliklerinin yöneticisi veya denetçisi olmaktan yoksun bırakılacak."


PARA BUHARLAŞTI

Fezlekede yer alan raporda şu ifadelere de yer verildi: "Banka kaynakları şüphelilerin kasıtlı işlemleri sonucunda başta banka hakim ortakları ve bunların kontrolündeki gerçek ve tüzel kişilere aktarılarak yok edilmiştir. Bu şekilde banka kaynakları buharlaşmıştır. Şüpheliler tarafından bankanın hileli iflasına sebebiyet verdikleri anlaşılmıştır."