Uzan'lara Polonya'da hileli iflas davası açan Türkiye, tahkim giderini aileden tahsil etti. Uzan'dan tahkim mahkemelerinde kazanılan yargılama giderleri için ilk olarak 5 milyon dolar tahsil edildi. Böylece 2-3 milyar dolar serveti olduğu tahmin edilen Uzan Ailesi'nin zulası delindi. 10 milyon dolar için de icra takibi devam ediyor. 


HİLELİ İFLAS DAVASI 
Cementownia Nowa Huta (CNH) ve Europe Cement Investment and Trade (ECİT) olmak üzere iki ayrı tahkim davasında Uzan'ı Türkiye'ye faiziyle 15 milyon dolar yargılama giderleri ödetmeye mahkum eden Enerji Bakanlığı, geçen yıl mali güvenlik birimleriyle takip ettiği finans operasyonunda Uzan'ın Polonya servetinin peşine düştü. 

ISRARLI TAKİP 
Polonya'da oluşturulan 6 kişilik avukat ekibi Uzan'ın varlıklarını "Polska Energetyka Holding" şirketine devrettiğini tespit etti. Bunun üzerine şirket aleyhine hileli iflas davası açıldı. ECIT davasında ise "3.9 milyon dolar ve faiz" tazminatı kararının Polonya'da icra edilebilirliğine karar verildi. Israrlı takip sonucu Uzan'ın Polonya varlıklarında oluşturulan iflas masasından yargılama gideri tahsil edildi. ANKARA 

HEDEF BÜYÜK BALIK
Hakan Uzan'ın Ürdün'de yeni bir karton fabrikası açtığı bilgisini edindiklerini aktaran yetkililer, Uzan'ın yurtdışında 3 milyar dolarlık serveti olduğunu tahmin ediyor. Polonya'da Uzan'ın mal varlığının tespit edildiği belirtilirken, "İlk etapta 15 milyon dolarlık tazminatların peşindeyiz. Libananco davasının kesinleşmesiyle orada kazanılan 15 milyon dolara yönelik girişimler başlayacak. Bu rakamlar meblağ olarak küçük olsa da kapıyı aralamak için çok önemli. Bu parayı tahsil edebilirsek büyük yapıya ulaşabilir ve milyarlarca dolarlık borcu tahsil edebiliriz" dedi. 

TMSF'YE BORÇ 8.4 MİLYAR
Uzanlar'ın Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na borçları da 8.6 milyar TL'yi buluyor. Uzanlar'ın Telsim gibi şirket satışlarından elde edilen gelirler ise Hazine, Maliye, Merkez Bankası, Telekominasyon Kurumu ve TRT'ye ödemeler yapıldı. 

KENE GİBİLER
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin istikrarını bozanlara karşı 1 kuruş için bile olsa mücadele edeceklerini belirtti. Yıldız, "Vatandaşa yapışan kene gibi yaptıkları olumsuzlukların giderilmesinin tarafsız tahkim içinde lehimize sonuçlanacağını söylemiştim" dedi. Dava sonrası ilk 5 milyon dolarlık tazminatın Türkiye hesaplarına yattığını söyleyen Yıldız, "Türkiye aleyhine 230 milyar dolarlık tazminat davası açtılar. Hamdolsun lehimize sonuçlandı" dedi. 

MOTOROLA DA PEŞLERİNDE
Telsim'in Motorola'ya olan 1.2 milyar dolarlık borcunun 950 milyon dolarını satış gelirinden Türkiye ödedi. Ancak ABD'li şirket geri kalan 250 milyon dolarlık alacağı için mahkemeye başvurdu. 

LIBANANCO SIRADA
Enerji Bakanlığı ekimde kazanılan 10.1 milyar dolarlık Libananco davası için de hakerete geçecek. Mahkemenin Uzan tarafını mahkum ettiği 15 milyon dolarlık yargılama giderlerinin tahsili için kesin karar bekleniyor.