Türk Uyku Tıbbı Derneği'nin yaptığı araştırma sonuçları, insanların önemli bir kesiminin uykuyla ilgili sağlık sorunları yaşadığını ortaya koydu.

Dernek Seçilmiş Başkanı ve Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Aksu, insanların büyük çoğunluğunun uyku ile ilgili sağlık sorunları yaşadığını, ancak çoğu insanın bu sorunların farkında olmadığını bildirdi.

Aksu, uyku sorunlarına dikkat çekmek ve uyku sorunlarıyla ilgili bilinç oluşturmak için dernek çalışmaları kapsamında Doç. Dr. Ahmet Uğur Demir'in yönetiminde araştırma yaptıklarını ifade etti. Aksu, araştırmaya katılan 5 bin 21 kişinin yaşadığı uyku rahatsızlıkları ve bu sorunların neden olduğu sağlık sorunlarını belirlemeye çalıştıklarını söyledi.

Araştırmanın önemli sonuçlar ortaya koyduğunu dile getiren Aksu, şu bilgileri verdi: ''Araştırma sonucunda elde ettiğimiz verilere göre, 5 bin 21 kişinin yüzde 20.9'u insomnia adı verilen bir anlamda uyuyamama sorunu ile karşı karşıya. Katılımcıların yüzde 21.8'i düşük uyku kalitesi, yüzde 13,6'sı uykuda solunum bozukluğu riski sorunu taşıyor. Araştırma grubunun yüzde 5.5'i uykulu kitleyi oluşturuyor. Katılımcıların yüzde 5.1'i ise gece bacak ağrılarına neden olan uykusuz bacak sendromu hastalığı taşıyor. Bu verilere bakıldığında araştırma sonuçlarına göre, insanlar ciddi şekilde uyku sorunu yaşıyor, ama birçoğu bu sorundan habersiz.''

UYKU KALİTESİ YAŞAM KALİTESİNDE ÇOK ETKİLİ
Gece uyuyamama veya uyku kalitesindeki düşüklüğün, gündüz uykululuk sorununa neden olduğunu ifade eden Aksu, gece iyi uyuyamayan kişinin gündüz aktivitelerinde sorunlar yaşadığını, hatta tehlikeler yaşayabildiğini, bu nedenle kişinin tüm yaşam kalitesinin olumsuz etkilendiğini kaydetti.

Uyku sorununun kalp hastalığı, yüksek tansiyon ve felç gibi ciddi sağlık sorunlarına da neden olduğunu vurgulayan Aksu, şöyle devam etti: ''Aynı araştırmanın sonuçlarına göre, araştırmaya katılan kişilerin yüzde 7,1'inde kalp hastalığı sorunu görülürken, bu oran huzursuz bacak hastalarında yüzde 18,6'ya, uykulu kitlede yüzde 15,4'e ve uykuda solunum bozukluğu sorunu yaşayanlarda yüzde 15,2'ye çıkıyor. Aynı şekilde, genel kitlede yüksek tansiyon görülme oranı yüzde 13,6 iken, bu oran uykuda solunum bozukluğu yaşayanlarda yüzde 43,4'e ve huzursuz bacak hastalarında yüzde 37,3'e ulaşıyor. Felç hastalığının görülme oranı genel kitlede yüzde 0,6 olarak karşımıza çıkarken, huzursuz bacak hastalarında felç görülme oranı yüzde 1,5 ve düşük uyku kalitesi olan insanlarda yüzde 1,4'e çıkıyor. Yani, uyku sorunu sadece gece uykusuzluğu çekme anlamına gelmiyor. Gece iyi uyuyamayan insanların yaşam kalitesi düşüyor, aynı zamanda bu insanlarda kalp hastalıkları, yüksek tansiyon ve felç gibi hayati öneme sahip hastalıkların görülme oranı da artıyor.''

İnsanların uyku sorunu yaşadıklarını çoğu zaman farkında olmadıklarını hatırlatan Prof. Dr. Murat Aksu, fark edilmesi durumunda uyku hastalıklarının ilaç ve bazı cihazların kullanılmasıyla tedavi edilebildiğini sözlerine ekledi.