Zehir tacirlerinin korkusu, polisin ve vatandaşın dostu olan iki uzman burunlu köpek 2 yılda 60 kilo esrar, 5 Bine yakın extacy hap buldu.
Aydın Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü (KOM) Narkotik Büro Amirliği bünyesinde 2009 yılında kurulan Aydın Köpek Eğitim Merkezi’nde görevli 2 polis memuru tarafından eğitilen 9 yaşındaki labrador cinsi Aleks ile 6 yaşındaki Belçika malinios cinsi Chiara ve eğitimi yeni tamamlanan 2 yaşındaki Siu Aydın’da zehir tacirlerine geçit vermiyor. Polis ekipleriyle birlikte bu güne kadar katıldıkları operasyonlarda 60 kilo civarında uyuşturucu madde ve 5 bin civarında da extacy hap ele geçirilmesinde önemli rol oynayan köpekler, dosta güven düşmana korkuveriyor.
ALEKS EMEKLİ OLUYOR
2009 Yılından beri Aydın’da görev yapan Alex’in emekliliğine az bir süre kaldı. Ortalama 9 yıl çalışabildikleri öğrenilen polis köpeklerinin bu yaştan sonra performanslarında düşüş yaşandığı öğrenildi. Uyuşturucu maddeyi bulma oranı çok yüksek olan Alex’in de yaşı dolayısıyla performansının yüzde 30 düştüğü kaydedildi. Önümüzdeki yıl emekli edileceği kaydedilen Alex’in emekliliğini eğiticisiyle geçireceği belirtildi.
Doğumlarından itibaren takip edilen Narkotik köpeklerinin doğumdan üç ay sonra 3 ay testi uygulanıyor ve bu testi geçen köpekler 6 aylık eğitime alınıyor. Bir yılın sonunda eğitimden geçen köpekler illerde görev alıyorlar. Eğitimli polis köpekleri 16 ayrı kokuyu ayırt etme özelliklerine sahip, eğitimli narkotik köpekleri ayrıca 7 ayrı uyuşturucu madde çeşidini tanıyabiliyor. Baskın bir kokunun olduğu bir yerdeki uyuşturucuyu bile ayırt edebiliyorlar. Koku alma özelliklerini yitirmesinler diye eğitimli köpeklere ithal mama yediriliyor
ÖDÜLLERİ TOP VE İTFAİYE HORTUMU
Günlük kondisyon ve eğitim çalışmaları yapan 3 köpek, hergün eğiticileriyle beraber oyun oynuyorlar. Tabi narkotik köpeklerinin en önemli oyunları eğiticilerinin sakladığı uyuşturucu maddelerini bulmak. Saklanan uyuşturucuları bulan Alex’in ödülü top, Chiara’nın ödülü ise itfaiye hortumu.