Bursa Kent Konseyi ve Doruk Sağlık Grubu tarafından düzenlenen sağlık bilgilendirme toplantısında konuşan Nöroloji Uzmanı Dr. Filiz Gözeten Yetiker, baş ağrıları ve migren konusunda Alacahırka'da Busmek kursiyerlerine önemli bilgiler verdi.
 
Migrenin ataklar halinde şiddetli baş ağrısı ile kendini gösteren bir hastalık olduğunu belirten Dr. Filiz Gözeten Yetiker, "Baş ağrısı en uzun 3gün sürer ve çoğunlukla 3-5 saat devam eder. Bazı yiyecekler ve bazı durumlar baş ağrısını tetikleyebilir. Uykusuzluk, açlık, konserve yiyecekler baş ağrısına yol açabilir" dedi.
 
Migren auralarının birkaç farklı şekilde olabileceğini söyleyen Dr. Filiz Gözeten Yetiker, auranın genellikle görme sorunları oluşturduğunu kaydetti. Dr. Yetiker "Daha nadir olmakla birlikte, auralar bazen his ve konuşmada azalma, denge ve güç kaybıyla birlikte olabilir dedi. Birçok migren hastası aurayı migren ağısının gelmekte olduğunu haber veren bir uyarı olarak kabul eder" şeklinde konuştu.
 
ÖNCÜ BELİRTİLER AĞRI HABERCİSİ
 
Nöroloji Uzmanı Dr. Filiz Gözeten Yetiker şunları söyledi: "Bazı migren hastaları ağrının geleceğini önceden anlarlar ve çoğunlukla hastalarda bu hafif bir huzursuzluk ve durgunluk hissi olarak kendini gösterir. Bunlara öncü belirtiler denir, daha sonra parlak ışık çakmaları, yarım görme, bulanık görme gibi auralarda olabilir.10-30 dakika süren aura arkasından şiddetli baş ağrısı başlar. Bu auralı migrendir. Bazen ciddi sonuçlar doğurabilir."
 
Migrende yaş sınırlaması olmadığı, hatta çok küçük yaştaki çocuklarda da görülebileceğini belirten Nöroloji Uzmanı Dr. Yetiker, migren ağrılarının genellikle çocukluk ve gençlik yaşlarında ortaya çıktığına işaret etti.
 
KADINLARDA DAHA SIK
 
Yüksek östrojen içerikli doğum kontrol haplarının hastalığı şiddetlendireceğini söyleyen Dr. Yetiker, kadınlarda migren hastalığının genellikle adet öncesi ve adetli dönemlerde daha sık ortaya çıktığının altını çizdi. Gebelik dönemlerinde hastalığın yüzde 70'lerde iyileşme gösterdiğini söyleyen Yetiker "Bazen gebelikte migren kötüleşebilir. Çok sık migren atağı geçiren anne adayları için sürekli tedavi gerekebilir. Bunun için yine doktor önerisi ile hareket edilmesi gerekiyor'açıklamasında bulundu.