Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, numara taşınabilirliği uygulamasında teorik olarak aboneden para almanın öngörüldüğünü belirterek, ''Bir üst sınır da var ama ben aboneden para almak gibi bir yanlış politika içinde olacak bir işletmeci burada göremiyorum'' dedi.



Ulaştırma Bakanı Yıldırım, Hilton Oteli'nde düzenlenen ''numara taşınabilirliği'' ve telekomünikasyon sektörünün güncel konularına ilişkin bilgilendirme toplantısına katıldı.

3 GSM şirketi bulunduğunu hatırlatan Yıldırım, ''Amacımız hiçbir şirketin müşterisini diğerine yönlendirmek değil. Bunu baştan söyleyelim. Şirketlerimiz, kendi çapında müşterilerine en iyi hizmeti verme gayreti içerisindedir. Rekabetin, hizmetteki farklılıkla kalite ve memnuniyetle ortaya çıkması lazım. Böylece herkes pazarda kendine bir yer edinecek'' diye konuştu.

9 Kasımda numara taşınabilirliği uygulamasının başlayacağını hatırlatan Yıldırım, ''Bu imkan vatandaşın hizmetine sunuluyor. Bundan sonrası vatandaşın bileceği bir iş'' dedi.

Numara taşıma işleminin 6 günü geçmeyeceğini belirten Yıldırım, işlemin 6 günden uzun sürmesi durumunda abonelerin ''Tüketici Mahkemelerinin yolunu tutmasını'' öğütledi. Yıldırım, sürenin 1 güne, hatta saatlere inebileceğini de söyledi.

27 Avrupa ülkesinden 26'sının numara taşınabilirliği altyapısını hazırlayarak vatandaşlarına bu imkanı sağladığını dile getiren Yıldırım, ''Bütün Avrupa'da bu güne kadar numarasını taşıyanların oranı yüzde 8'i aşmamış. Bütün Avrupa Birliği'nde 56 milyon hareket olmuş. Avrupa ülkeleri düzenleme yapmışlar ama geçiş tarihleri en kısa 8,5 ay. 4,5 yılda uygulamaya geçen ülkeler de var. Türkiye bu açıdan bir ilki de yaşıyor. Karar vermesi ile uygulamaya geçtiği zaman arası 6 ay... Bunu başarabilmiş bir ülke yok. Bunu başarırsak, çok büyük bir işi de başarmış olacağız'' diye konuştu.

-AZAMİ 2 YTL-

Bakanlık olarak amaçlarının vatandaşın işini kolaylaştırmak olduğunu vurgulayan Yıldırım, numara taşıma işleminin için azami 2 YTL ücret alınabileceğini söyledi. Ücretin vatandaşla alakası olmadığını, operatörler arasında bir uygulama olduğunu vurgulayan Yıldırım, şöyle konuştu:

''Aboneden bir şey alınacak mı? Teorik olarak aboneden para alma var, bir üst sınır da var ama ben aboneden para almak gibi bir yanlış politika içinde olacak bir işletmeci burada göremiyorum. Vatandaşın hislerine tercüman olmak bakımından bunu söyledim. Vatandaş bu konuda endişe etmesin ama durup dururken de spor olsun diye iş yapmasın. İhtiyaç duyuyorsa yapsın.''

Numaranın taşındığı konusunda abonelerin ''sesli anons'' ile değil ''uyarı tonu'' bilgilendirileceğini belirten Yıldırım, ''Sistem sesli anons yapmaya da engel değil'' dedi.

Yıldırım, numara taşınabilirliğine ilişkin daha fazla bilgiye ''www.numaratasima.gov.tr'' adresinden ulaşılabileceğini de söyledi.

-YENİ SIM KART-

Telekomünikasyon Kurumu (TK) Başkanı Tayfun Acarer ise numara taşıma sisteminin 9 Mayıs 2008'de TK bünyesinde kurulduğunu hatırlattı ve testlerin 14 Ekimde tamamlandığını söyledi. Numara taşınabilirliği hizmetinin fiilen 9 Kasımda başlayacağını vurgulayan Acarer, 3 GSM operatörü ile Türk Telekom'un mevzuat ve teknik altyapının hazırlanması çalışmalarına katıldığını dile getirdi.

Acarer, numarasını başka bir operatöre taşımak isteyen abonenin, abone merkezine bizzat başvurması gerektiğini belirtti. Bilgilerin merkeze ve diğer operatöre iletilmesinin ardından ''fiili taşıma zamanının'' SMS ile aboneye bildirildiğini anlatan Acarer, ''Abone, kendisine verilen yeni SIM kartı, taşıma zamanı bildirildiğinde makinesine takıyor'' dedi. Sürecin en fazla 6 gün olacağını söyleyen Acarer, bu sürenin kısaltılabileceğini de ifade etti.