Kuşadası"nda çevre düzeni imar planında Uydukent"in bulunduğu bölge yeşil alan olarak onandı. Alt ölçekli imar planının üst ölçekli 1/25 binlik imar planına aykırılığı ve ÇED raporu bulunmaması nedeniyle inşaatlar Nisan 2000"de durduruldu.

Dönemin AKP"li Belediye Başkanı Fuat Akdoğan Uydukent"e karşı olduğunu ilan etti ve yıkacağını söyledi. Bir süre sonra yıkım yapamayacağını belirterek üye sayısının dondurulması için mecliste karar aldırdı.

Kent Meclisi Danıştay"a başvurarak yürütmeyi durdurma kararı aldı. Bu sürede mühürlü kalan, kaderlerine terk edilen inşaatların yedi yıl sonra tekrar başlaması için, kabul edilmemiş 1/100 binlik planlar dayanak gösterilerek imar değişikliği Akdoğan"ın önerisiyle Ocak 2007"de mecliste onaylandı.

Mahkeme kararı bekleniyor

Bağımsız meclis üyeleri Ahmet Altınsoy ile Nilgün Öğünçlü, Aydın İdare Mahkemesi"ne imar planının iptali istemiyle dava açtı. Mahkemenin atadığı Şehir ve Bölge Planlama Uzmanı Prof. Dr. Cemal Arkon, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Şehir ve Bölge Planlama Bölüm Başkanı Doç. Dr. Semahat Özdemir, öğretim görevlisi Dr. Erkal Serim"den oluşan bilirkişi heyeti, değişikliğin, planlama ilkelerine, şehircilik esasları ve kamu yararına aykırı olduğunu bildirdi.

Uydukent"te 10 yıl önce duran inşaatın tekrar başlayabilmesi için Aydın İdare Mahkemesi"nden gelecek karar bekleniyor.

Öncelik turizm

Heyetin hazırladığı 6 sayfalık raporda, şöyle denildi:

"Eğimli bir alanda 15 katlı yapılarla, 45 metre yüksekliğe dek ulaşan çok sayıda konut bloklarının yapılması Kuşadası"nın silüetini olumsuz etkileyecektir. 4 bin 328 konut yapımına olanak verecek dava konusu planlarla, kent nüfusu da artacaktır. Oysa Kuşadası, gelecek vizyonunda turizmin öne çıkması gereken yerleşim yerlerlerinden biridir. Bu nitelikteki kıyı kentlerimizde, artık önceliğin ikinci konut yerine turizmin kalitesini artıracak girişimlere verilmesi gerekmektedir.

Kuşadası için çok özel bir konumda olan ve güzel bir "Bakı tepesi" özelliğine sahip alanın, tüm kentlilerin kullanımına ve turizmin gelişmesine katkıda bulunmak yerine, yüksek yapılardan oluşan toplu konut yapılanmasına olanak verilmekte. Alanın oldukça eğimli olması ve altyapı, ulaşım maliyetlerinin yüksek olması, Kuşadası yerleşimine yaklaşık 12 bin kişilik ek nüfus getiriyor olması ve bu büyüklükte bir toplu konut alanın planlanması için gerekli analizlerin yapılması ve ilgili kurumların görüşünün alındığına dair herhangi bir belge sunulmamış. Kentin çevresinde yer alan yapı adalarından çok farklı ve yüksek nitelikte yapılanma koşullarının verilmesinin planlamada eşitlik ve adalet ilkesine aykırı. Ayrıcalıklı yapılaşma koşullarının verilmesi, vatandaşların planlama kurumuna olan güvenlerinin zedelenmesine yol açabilir." (Hürriyet)