Gaziantepspor"un, bir yılı opsiyonlu üç yıllık sözleşme yaptığı Tabata"nın önce 2 milyon dolara yakın bir para ödeyerek Brezilya"daki kulübünden bonservisini aldığı, ardından 8 milyon euroya Beşiktaş"a sattığı ortaya çıktı.
Haziran ayından beri Beşiktaş"ın transfer listesinde yer almasına karşın bu konuda çıkan haberlerin iki kulüp tarafından da yalanlanmasının gerisinde, Tabata üzerinde bonservis hakkı bulunan Brezilya kulübü Goias"ın ikna edilme çabalarının yattığı bildirildi.
Tabata"yı geçen sezon 29 Temmuz 2008 tarihinde Futbol Federasyonu"na tescil ettiren Gaziantepspor, iki yıllık sözleşme yaparken bir yıl da opsiyon koydu. Federasyon kayıtlarında Gaziantepspor"un malı görünmesine karşın, satış halinde Brezilya kulübünün transferde söz hakkı olma koşulu, Tabata"nın Beşiktaş"a verilmesini geciktirdi.
Bu süreçte Goias"ı Tabata"nın bonservisini vermesi için ikna turları başlatan Gaziantepspor, sonunda 2 milyon dolara yakın bir bedele “evet” yanıtı aldı. Brezilya kulübü devreden çıktıktan sonra kırmızı-siyahlılar ile Beşiktaş arasında uzun süredir devam eden temaslar sonlandırıldı ve transferin gerçekleştiği açıklamasını yapıldı.

Piyasa yükselecekti
Tabata"nın transfer haberlerinin sürekli gerçek dışı olduğu açıklamalarının altında, Brezilya kulübünün isteyeceği payı yükseltmesi endişesinin yattığı ileri sürüldü. Türkiye"deki transfer haberlerinin eş zamanlı olarak Brezilya medyasında yer almasının transferi engelleyeceğinden çekinen Gaziantepspor"un, Haziran ayından bu yana geçen süreçte Goias kulübü ile sorunları çözmeye çalıştığı kaydedildi.
Bonservis bedelinin Goias kulübünün hesabına yatırılmasının ardından rahatlayan Gaziantepspor"un, transferi resmiyete döktüğü kaydedildi.

Hangisi doğru?
Tabata"nın Gaziantepspor"a transferi döneminde bu futbolcuya yıllık 800 bin dolar, uluslararası transfer sertifikasına izin veren Goias"a ise 400 bin dolar ödendiği açıklaması yapılmıştı.
Brezilyalı futbolcunun sezon içinde gösterdiği performanstan sonra kulüp kaynakları daha yüksek rakamlar telaffuz etmeye başlamış, önceki gün de Futbol Şubesi Sorumlusu Mehmet Kızıl, Bugün gazetesine, Tabata"nın Gaziantepspor"dan yıllık bir milyon euro aldığını, bu sezon ise rakamın 1.5 milyon euroya yükseltilerek kendisinin ikna edildiğini açıklamıştı. Ancak Beşiktaş"ın 2009-2010 sezonu için 1 milyon 400 bin euro ödeyeceğini açıklaması, yani Tabata"nın 100 bin euro daha az bir paraya siyah-beyazlı takımı tercih etmesi, Kızıl"ın ifadelerini tartışılır hale getirdi.

Kâr 13.5 milyon lira
Tabata"nın Beşiktaş"a transferinin gerçekleşebilmesi için Brezilya"daki kulübüne 2 milyon dolar ödeyen Gaziantepspor, Türk futbol piyasası için önemli sayılabilecek bir kâr elde etti.
Siyah-beyazlı kulüpten 1.5 yıl içinde 8 milyon euro alacak olan Gaziantepspor"un kasasına girecek para, yaklaşık 13.5 milyon lira olacak.