Günümüzde herkes sürekli olarak güneş ışınlarına maruz kalmanın cilde olan zararlı etkilerinden haberdar…

Lensal.com, zararlı UV ışınlarını sürekli almanın cilde etkisinin yanı sıra, UV ile ilişkili göz rahatsızlıkları riskini de artırdığını belirtiyor. Sitenin verdiği bilgiye göre, Temmuz ayında tenis ya da plaj voleybolu oynarken veya Ocak ayında kayak ya da snowboard yaparken de aynı etkiler ortaya çıkabilir.

UV ışınları gözlere zarar verebilir

Güneş ışınlarına uzun süreli maruz kalmanın göz kapaklarına, korneaya ve göz merceğine zarar verebileceği klinik olarak kanıtlandı. Lensal.com, UV ışınlarına akut maruz kalmanın tıpkı ciltte güneş yanıklarına sebep olduğu gibi, gözün ön yüzeyinde de hasara neden olabileceğinin altını çizerek yarattığı etkilere dikkat çekiyor.

Kısa dönemde UV radyasyonu kornea enflamasyonununa (fotokerartit) sebep olabildiğini belirten Lensal.com’a göre, özellikle UV ışınlarının rüzgar ve karla beraber geldiği zamanlarda, gözler daha hassas hale geliyor. Bu da ağrı, kızarıklık, yabancı cisim hissi (gözde kum olma hissi), ışığa aşırı hassaslık, normalin üzerinde yaşlanma gibi etkilere sebep olabiliyor.

UV radyasyonunun seviyeleri ise gün içinde değişiklik gösteriyor. Genel olarak, güneş ne kadar yüksekte ise, UV radyasyonu o kadar fazladır denebiliyor. Fakat bu durum, gözün UV radyasyonuna maruz kalmasının doğru olduğu anlamına gelmiyor.

Yakın zamanda yapılan bir araştırma, ilkbahar, yaz ve sonbahar aylarında gözün UV radyasyonuna maruz kalmasının tam öğle vaktinde değil, sabah ve akşamüstü saatlerinde daha yoğun olduğunu gösterdi. Kişiler genellikle güneşin en parlak ve tepede olduğu zamanlarda korunmaya alışkın… Fakat ciltten farklı olarak gözler, günün öğleden önceki ve öğleden sonraki vakitlerinde güneş ışınlarına daha doğrudan maruz kalıyor. Bunun sebebinin; sabah ve akşam saatlerinde güneşin, ufukta daha düşük bir seviyede olmasına bağlı olarak, güneşe doğrudan bakılması olduğu biliniyor.
UV’den korunma, özellikle çocuklar ve gençler için çok önemli. Çünkü çocuklar, yetişkinlere göre daha geniş gözbebeklerine ve daha temiz göz merceklerine sahipler. Ayrıca güneş gözlüğü takma oranları yetişkinlere göre daha düşüktür ve açık havada, güneşin altında daha çok zaman geçirirler.

Neden UV blokajlı kontakt lensler?

Tüm gözü ve göz çevresini kaplayan güneş gözlükleri takılmadığı takdirde kaldırımlardan, çimlerden, kardan, kumdan ya da sudan yansıyan UV ışınları güneş gözlüklerinin camlarının etrafından yansıyarak sızar. Odaklanmış çevresel ışınlar, korneaya önden giren UV ışınlarından daha zararlıdır. UV blokajlı kontakt lenslerin çevresel UV radyasyonunun emmede ve saptırmada etkili oldukları kanıtlanmıştır. Fakat unutulmamalıdır ki UV blokajlı kontakt lensler, UV korumalı güneş gözlüklerinin yerine geçmezler. Lensal.com’un bu doğrultudaki önerisi de, her zaman UV blokajlı kontakt lenslerin yüksek kaliteli UV koruması olan güneş gözlükleriyle beraber kullanılması yönünde…