Limana yönlendirilen Tahrir'in belgelerine el konulmak istendi. Yunan botları gemilerin limandan çıkmasını engellemek için önlerine demirledi. Aktivistler "Geri adım atmayacağız" dediler
 
İsrail'in Gazze ablukasını delmek için Yunanistan'da çeşitli limanlarda yola çıkmayı bekleyen Özgürlük Filosu 2'ye ait gemilere Yunanlı Sahil Güvenlik güçlerinin engellemesi devam ediyor.
 
Önceki gün Girit Adası'ndan Gazze'ye gitmek için yola çıkan Amerikan gemisi 'USA Boat To Gazze' nin hemen ardından Kanada gemisi 'Tahrir' de Perama Limanı'ndan çıkış yaptı. Ancak, Tahrir sadece bir kaç kilometre ilerleyebildi. Bu geminin önü de bir süre monra Yunan Sahil Güvenlik botları tarafından kesildi. Denizde ablukaya alınan Tahrir, güvenlik güçleri tarafından tekrar Perama Limanına dönmesi için yönlendirildi. Daha sonra Sahil Güvenlik güçlerinden bir grup yetkili, Tahrir'e gelerek evraklarına el koymak istedi. Ancak, aktivistlerin tepkisiyle karşılaştılar. Tahrir aktivistleri, yaşanması muhtemel herhangi bir müdahaleye karşı koyabilmek için 4'er saat 3'er kişilik ekiplerle nöbetler tuttu. Bazı aktivistler ise güvertede uyku tulumlarında yattı. Dün ise Sahil Güvenlik botları, limanda bulunan filo gemilerinin önüne demir atarak Gazze'ye yola çıkmalarını engelledi.
 
KAPTAN 2 GÜNDÜR GÖZALTINDA
 
Gelişmeleri izlemek için Atina'da bulunan IHH Başkan yardımcısı İzzet Şahin, Yeni Şafak gazetesine yaptığı açıklamada Yunalı Sahil Güvenlik botları tarafından açık denizde durdurulan ve limana dönmesi sağlanan 'USA Boat To Gazza' gemisinin kaptanının hala gözaltında tutulduğunu söyledi. Yunan makamlarının gemideki aktivistlerin gemiden çıkışına izin vermediğini ifade eden Şahin, "Yunanistan'ın her türlü baskı ve engellemesine rağmen gemilerde yatıp kalkan ve Gazze'ye gitmeyi bekleyen aktivistlerin moralleri çok yüksek.
 
Vazgeçmeyeceğiz. Hiç kimse geri adım atmıyor. Pazartesi günü yapılacak basın toplantısından sonra gemiler ikinci kez Gazze'ye doğru yola çıkmayı deneyecekler' dedi.
 
İSRAİL ABLUKASI AVRUPAYA UZADI
 
Şahin şunları söyledi: "Dünyanın birçok ülkesi, yayınladıkları mesajlarla Yunanistan ve İsrail protesto ediyor. Eğer gemilerin çıkışına izin verilmez ise Avrupa'daki Yunanistan ve İsrail konsoloslukları çalışamaz hale getirilecek. Gemilere uygulanan kuşatmanın benzeri konsolosluklarda uygulanacak." Atina'da gemilerin durumlarıyla ile ilgili düzenlenen toplantıların tamamına katıldıklarını ve görüş bildirdiklerini vurgulayan Şahin, "Filo sözcüsü ve İHH Başkan Yardımcısı Hüseyin Oruç'da bu akşam (dün) Atina'ya geliyor. Girit Adası'ndaki arkadaşlarımız da görevlerinin başında. İHH olarak üzerimize düşen görevi yerine getiriyoruz' diye konuştu.
 
yenişafak