İl Milli Eğitim Müdürü Hülya Ertürk Koç, bin 400 öğrencinin girdiği sınavda 50 öğrencinin başarılı olduğunu söyledi. Samsun’da bulunan Bilim ve Sanat Merkezi’ne girmek isteyen öğrenciler arasında yapılan testin cevaplarının, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı A.U. tarafından kendi oğlu ile birlikte toplam 6 öğrenciye verildiği iddia edildi. Bin 400 öğrencinin başvuru yaptığı ve 50 öğrencinin alınacağı merkezde, yapılan sınavın şaibeli olması öğrencilerin ve velilerin tepkisine neden oldu. 
 
KAPASİTELERİNİ EN ÜST DÜZEYDE KULLANMALARI AMAÇLANIYOR 
Okul öncesi, ilköğretim ve orta öğretim çağındaki üstün veya özel yetenekli öğrencilerin bireysel yeteneklerinin farkında olmalarını ve kapasitelerini geliştirerek en üst düzeyde kullanmalarını sağlamak amacıyla 2 yıl önce kurulan Bilim ve Sanat Merkezi’ndeki bu skandal, Milli Eğitim İl Müdürlüğü’nü de harekete geçirdi. Bu öğrencilerin bilimsel düşünce ve davranışlarla estetik değerleri birleştiren, üretken, problem çözen bireyler olarak yetişmelerini sağlamayı hedefleyen merkezin tüm kayıtları ortaya atılan bu iddia üzerine donduruldu. 
 
OKUL SAATİ DIŞINDA GİDİLİYOR 
Öğrencilerin hafta sonları ve okul saati dışında kalan zamanlarında bu merkeze gidip yetenekli oldukları alanlarda öğretmenler nezaretinde kendilerini geliştirdikleri ve Türkiye’de 42 ilde 52 Bilim ve Sanat Merkezi’nde 8 bin üstün zekalı ve yetenekli bireylerin eğitim gördüğünü kaydeden İl Milli Eğitim Müdürü Hülya Ertürk Koç konuyla ilgili şunları söyledi: 
 
"Geçen eğitim ve öğretim döneminin ikinci yarısından itibaren iki aşamalı test yapıldı. Bin 400 öğrenci bu teste girmek için başvuru yaptı. Bu öğrencilerden ilk aşamayı geçen 100 kişi ikinci teste tabi tutuldu. 10 kişilik komisyonun önderliğinde yapılan test sonunda 50 öğrenci bu merkeze girmeye hak kazandı." 
İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı A.U.’nun test sorularının cevaplarını kendi oğlu ile birlikte 6 öğrenciye önceden verdiğinin ileri sürülmesi üzerine inceleme başlattıklarını kaydeden İl Müdürü Hülya Ertürk Koç, "Böyle bir iddia ortaya atılınca tüm kayıtları dondurduk. Konuyu inceliyoruz. Eğitim öğretim dönemi başlayıncaya kadar inceleme sonuçlanacak."