Bilim adamları, üstü açık araba kullanmanın tehlikeli gürültü seviyesine yol açtığını ve kulaklarınız için zararlı olduğunu belirlediler.

Uzun süre saatte 120 kilometre hızla gidildiğinde oluşan gürültünün 100 desibelden fazla olduğunu belirten araştırmacılar, hatta saatte 90 kilometre hızla gitmenin bile 85 desibelin üzerinde gürültüye yol açtığını ifade ettiler. Bu gürültü miktarının ise bir sitenin inşasında oluşan sese eşit olduğu kaydediliyor.

"The Journal of Laryngology and Otology" dergisinde yer alan çalışmada, asfaltın pütürlü yüzeyi, diğer trafik ile rüzgarın sesi ve arabanın hızı gibi faktörler uyumsuz sesler karmaşasını destekliyor. Ayrıca arabaları, kamyonları ya da motosikletleri solladığınızda oluşan gürültü tehlikeyi daha da artırıyor.

Saint Louis Üniversitesi Tıp Okulu'nda görevli araştırmacılar, aralarında Porsche, Saab, Nissan ve Ford marka 5 aracın yer aldığı testlerde 90 ile 120 kilometre hızda oluşan gürültü seviyeleri kaydedildi. Düşük hızda ses seviyesinin düzenli olarak 88 desibelin üstünde olduğu, bununda dizel trenin geçtiği sırada veya bir site inşasında oluşan gürültüye eşit olduğu açıklandı.

Daha yüksek hızda oluşan sesin ise jet uçağının çıkardığı sese eşit olduğu belirtildi. Uzun süreli 85 desibel sese maruz kalmanın işitme duyunuzu tahrip ettiğini söyleyen araştırmacılar, yüksek hızda uzun süre yolculuk yapılacaksa arabanın üstünün kapatılmasını öneriyorlar.