Portakal Sanat ve Kültür Evi, düzenleyeceği gece müzayedesinde Osmanlı döneminin ve Batı’nın seçkin tablolarını bir araya getirecek.

Raffi Portakal’ın sahibi olduğu Portakal Sanat ve Kültür Evi’nin 2 Mayıs’ta Conrad Otel’de düzenleyeceği müzayedenin en önemli bölümünü Türk resminin büyük ustalarından Hüseyin Zekai Paşa, Şeker Ahmed Paşa, Halife Abdülmecid, Halil Paşa, Nazmi Ziya, Hikmet Onat ve Mübin Orhon’un eserleri oluşturuyor. 3 milyon 850 bin TL’lik açılış fiyatıyla açık artırmaya sunulacak Hüseyin Zekai Paşa’nın “Meyveli Natürmort” tablosu en gözde eser olarak yerini alacak.

Müzayededeki bir başka önemli eser de ünlü ressam Nazmi Ziya’nın yaptığı Nâzım Hikmet portresi. Piraye Koleksiyonu’nda yer alan bu eserle aynı koleksiyondan Nâzım’ın yakın dostları Fikret Mualla, Bedri Rahmi Eyüboğlu ve Abidin Dino’nun desenleri de satışa sunulacak.

'ESER ÇOK, ŞAHESER AZ'

Raffi Portakal, kızı ve asistanı Maya Portakal ile Portakal Sanat ve Kültür Evi’nde düzenlediği basın toplantısında, Avrupa ve ABD’de ünlü müzayede firmaları tarafından yılda bir iki kez gece müzayedeleri yapıldığını hatırlatarak, “Bu müzayedelerde koleksiyonerlere 50’ye yakın eser sunuluyor. Ancak bu eserlerin olabildiğince en yüksek sınıftan, en seçkin olanları arasından seçilmesine çalışılıyor. Ben daha önce gece müzayedeleri yaptım ama bu sefer kelimenin tam anlamıyla bir gece müzayedesi yapmak istedik” dedi.

Türkiye’de eserin çok olduğunu ancak şaheserin az olduğunu söyleyen Raffi Portakal, “Çünkü resim geleneğimiz çok eskilere dayanmadığından bu alanda büyük ustalar yetişmiş değil. Batı’da olduğu gibi akımlar yaratılmış değil. Ancak ‘Biz de kendi aramızda bir şey yapabiliriz’ diye düşündüm. Birçok eseri bu konsepte uygun olmadıkları için geri çevirmek zorunda kaldık. Çok seçkin olduğuna inandığım, Türkiye şartlarında çok nadir yan yana gelebilecek eserler arasından seçtiğimiz 46 parçalık bir müzayede düzenliyoruz. Müzayede iki bölümden oluşacak. Birinci bölüm Türk klasik dönemine ait tabloların olduğu bölüm, diğeri de Batılı büyük ustaların eserlerinin yer aldığı bölüm” diye konuştu.

WARHOL VE PICASSO DA VAR

Gece müzayedesi girişiminin ülke adına da önemli bir adım olduğuna işaret eden Portakal, “Büyük ustaların eserlerini hiç uçuk kaçık olmayan fiyatlarıyla müzayedeye koyacağız. Kurumsal olarak amacımız bu müzayedeleri burada devam ettirmek ve dışarıda da müzayedeler yapmak” dedi.

Yabancı eserlerin müzayedede yer alması için çalışan Maya Portakal ise Batılı ressamların eserleriyle ilgili bilgi verdi. Bölümde 14 sanatçıya ait 15 parça eserin yer aldığını söyleyen Maya Portakal, “Yurtdışındaki müzayedelerde çok sık rastladığımız Warhol, Picasso gibi sanatçıların eserlerinden seçkin örnekler yer alıyor. Fiyatlar dünyaca kabul görmüş fiyatlar, sanatçılar dünya sanatçıları, eserler dünya eserleri” dedi.

Habertürk