Türk tiyatrosunun usta ismi, Devlet Tiyatroları ile Devlet Opera ve Balesi eski genel müdürlerinden Cüneyt Gökçer, ölümünün birinci yılında, düzenlenen törenle anıldı.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Gökçer'in anısına Büyük Tiyatro fuayesinde düzenlenen ''Cüneyt Gökçer... Ustamız'' adlı fotoğraf sergisinin açılışında yaptığı konuşmada, 20. yüzyılın son çeyreğinde sanatla, tiyatroyla, sinemayla aşinalık yakalayanlar için Cüneyt Gökçer'in efsane bir isim olduğunu söyledi.

Kitaplardan Muhsin Ertuğrul'u öğrendiklerini anlatan Günay, ''Ondan sonra gelen bu geleneğin en büyük temsilcisi Cüneyt Gökçer idi. Onun sinemada, tiyatroda canlandırdığı karakterler, simge olarak aklımıza yerleşti. Ben Shakespeare'in bütün kahramanlarını Cüneyt Gökçer ile tanımaya başladım. Shakespeare'in eserinden bir kimliği düşündüğüm zaman Cüneyt Gökçer'in sahnedeki görüntüsü gözümün önüne geldi'' diye konuştu.

Gökçer'in tiyatroya, sinemaya yaptığı büyük katkıları yakından gözlemeye çalıştığını ifade eden Günay, ''Galiba bizim onun anısına saygı göstermek için yapacağımız, bu güzel anma törenlerinin yanı sıra yapmak istediklerini devam ettirmeye çalışmaktır. Yani Türkiye'de sahne sanatlarının, güzel sanatların, sinemanın, tiyatronun, halk kitlelerine ulaşmasını sağlamaya çalışmaktır'' dedi.

Devlet tiyatrolarının sahne sayısının 2000'li yılların başında 30'un altında olduğuna dikkati çeken Günay, şunları kaydetti:

''Bu sayıyı şu anda 50'lerin üzerine çıkardık, 60'a gidiyoruz. Devlet Tiyatroları, İstanbul'un Avrupa yakasından Anadolu yakasına önceki yıllarda geçti ve şimdi Çorum'da, Elazığ'da, Malatya'da, Karadeniz'de, Ege'de, Kahramanmaraş'ta, Zonguldak'ta perde açıyor. Sanıyorum bu, sevgili Cüneyt Gökçer'in ruhunu şad edecek olan doğru yürüyüştür. Buna devam edeceğiz ve biz sanatın halkımızla buluşması, bütün gençlikle buluşması doğrultusunda, Atatürk'ün gösterdiği çağdaş uygarlık doğrultusunda asıl hedefine doğru kararlı adımlarla yürümeye devam edeceğiz.''

-''TÜRK TİYATROSU, OPERASI, BALESİ İÇİN BÜYÜK MÜCADELE VERDİ''-

Cüneyt Gökçer'in tiyatro sanatçısı eşi Ayten Gökçer de, eşinin Türk tiyatrosu, operası, balesi için çok büyük mücadeleler verdiğini ifade ederek, ''Cüneyt çok şanslı bir aktör, yönetmen ve hocaydı. Çünkü yaşarken de sevildi, çok sayıldı, takdir edildi. Bu, savaş vermemize, mücadele etmemize mani değildi. Çünkü, bu işten anlamayan veya anlamak istemeyen insanlardan çok çekmiştik. Halen de çekiyoruz ama daha aydınlık Türkiye'yi halen de bekliyoruz'' dedi.

Sanata ve sanatçıya el uzatan insanların ömür boyu saygı gördüğünü belirten Gökçer, ''Sanata hizmet etmiş devlet adamları her zaman çok büyük saygıyla anılmıştır. Çünkü sanat hepsinden yücedir. Dünyanın her yerinde bir milletin kalitesini görmek isterseniz, onların tiyatrosuna, operasına, balesine gidersiniz'' diye konuştu.

Türk tiyatrosunun, başladığından bugüne kadar hiç bozulmayan bir kurum olduğunu bildiren Gökçer, ''Biz Atatürk Türkiye'sinin sanatçıları, hiçbir zaman doğru yolumuzdan ayrılmayacağız'' dedi.

-''FOTOĞRAFLARINA BİLE CAN VERİYOR''-

Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Lemi Bilgin ise katılımcıların fotoğraf sergisini gezerken hayretle ve hayranlıkla fark edeceği bir durumla karşılaşacaklarını belirterek, ''Cüneyt Gökçer'in yarattığı ve yaşattığı anlar, bu fotoğraflarla bütün çarpıcılığıyla hepimizi bir kez daha etkileyecek. Onu seyretmek ayrıcalığını yaşayanlar anılarını tazeleyecek, seyretmemiş olanlar ise ustamızın her fotoğrafında, canlandırdığı karakterlerin etki alanına girecek'' diye konuştu.

Gökçer'in çok büyük bir usta olduğunu vurgulayan Bilgin, ''Öyle ki az sonra özlemle bakacağımız fotoğraflarına bile can veriyor. Dondurulmuş anlar dile geliyor sanki ve büyük aktörümüz diyor ki (Ben bu anları yaşatmış, sahneden selamlamıştım sizleri. Sizler de beni yaşatıyorsunuz bu sergiyle. Fotoğraflarımla bir kez daha selamlıyorum sizleri)'' dedi.

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Rengim Gökmen de, Cüneyt Gökçer'in Türk tiyatrosuna adını altın harflerle yazdırmış çok büyük bir usta olduğunu söyledi.

Gökçer'in sanatsal kimliğinin yalnız tiyatroyla sınırlı olmadığına işaret eden Gökmen, ''Türk opera ve balesi de ona çok şey borçludur. Türk operası, kurumsallaşmasının ilk adımlarını yönetici olarak da, rejisör olarak da onun ışığı altında atmıştır. Ayrıca Cüneyt Gökçer, benim de hocam oldu. Ondan çok şey öğrendim. Kendisine en derin şükranlarımı sunuyorum bana öğrettikleri için. Ne mutlu Cüneyt Gökçer gibi sanatçıları olan toplumlara'' diye konuştu.

Devlet Tiyatrolarının 12 ildeki 19 sahnesinin fuayelerinde de aynı anda açılan sergide, Gökçer'in 60 yıllık sanat yaşamında rol aldığı ve yönettiği oyunlardan fotoğraflar yer alıyor.

A.A.