Günümüzün en değerli bestecilerinden "uslanmaz romantik" Giya Kancheli'ye ödülü, 11 Haziran Pazartesi akşamı saat 20.00'de Aya İrini Müzesi'nde gerçekleştirilen "Giya Kancheli: Bir Dünya Prömiyeri" başlıklı konser öncesinde verildi.

İstanbul Müzik Festivali Direktörü Yeşim Gürer Oymak'ın takdimiyle gerçekleştirilen törende, Giya Kancheli'ye ödülünü İKSVYönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı sundu.

Ödül töreninin ardından, Ernst von Siemens Vakfı'nın desteği ve Polonya Konsolosluğu'nun işbirliğiyle, Giya Kancheli'nin festivalin siparişi üzerine bestelediği senfonik yapıtının dünya prömiyeri gerçekleştirildi.

Giya Kancheli'nin "Lingering" başlıklı senfonik yapıtını şef Andres Mustonen yönetimindeki Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası seslendirdi.

Konser programında, "Lingering" başlıklı senfonik yapıtın yanı sıra Kancheli'nin Viyolensel, konrtrtenor ve orkestra için Diplipito ve Viyola, Orkestra ve Koro İçin Styx başlıklı eserleri de yer aldı. 

Konserde, altmış yıllık geleneğinde pek çok efsanevi şefle çalışan Varşova Filarmoni Korosu'nun yanı sıra Gürcü kontrtenor Mamuka Gaganidze, çellist Giedre Dirvanauskaite ve geçtiğimiz yıl festivalin Yaşam Boyu Başarı Ödülü'nü alan, çağımızın en üretken sanatçılarından viyolacı Gidon Kremer solist olarak yer aldı. 

2011 yılının son aylarında kaybettiğimiz yetenekli çellist Benyamin Sönmez'in solist olarak yer almasının planlandığı konser, genç sanatçının anısına yapıldı.

Kancheli, bununla ilgili olarak, "İstanbul Müzik Festivali'nin siparişi olan eserimin üzerinde çalışırken genç ve çok yetenekli çellist Benyamin Sönmez'in ani ölümüyle sarsıldım. Benyamin, Çello, Kontrtenor ve Ortkestra İçin Diplipito adlı eserimi festivalde seslendirecekti. Kendisiyle iletişimimiz maalesef birkaç mektubun ötesine geçmemişti ve onu canlı dinleme fırsatı bulamamıştım. Festivale, çalışmalarımı takdir edip destekledikleri için şükranlarımı sunarken, Lingering isimli eserimin dünya prömiyerini Benyamin Sönmez'in anısına adıyorum" dedi.

Yalnızca Gürcistan'ın en tanınmış çağdaş bestecisi değil, aynı zamanda çağdaş klasik müzik dünyasının önde gelen isimlerinden biri olarak kabul edilen Giya Kancheli, Gürcistan Halk Sanatçısı (1980), SSCB Halk Sanatçısı (1988), SSCB Devlet Ödülü (1976), Shota Rustaveli Ödülü (1981), Rusya Başarı Ödülü (1998) ve İsrail'de Wolf Ödülü (2008) gibi sayısız ödülün sahibi.

Müzik dünyasına damgasını vurmuş 'uslanmaz romantik' Giya Kancheli'nin İstanbul Müzik Festivali'nin siparişi üzerine bestelediği, merakla beklenen senfonik yapıtının dünya prömiyeri kuşkusuz festivaldeki en özel gecelerden biri olarak anılacak. 

cnntürk