Bütün dünyada salgına yol açan domuz gribi, Türkiye'de antiviral ilaç, koruyucu ürün ve aşı satışlarında patlamaya yol açtı.
TEB Genel Sekreteri Özgür Özel, yaptığı açıklamada, piyasada yoğun talep gören zatürre ve grip aşılarının tükendiğini bildirdi.

Türkiye'de 5 yaş üzeri çocuklarla yetişkinler için 'Pneumo 23' ve 0-5 yaş için 'Prevenar' isimli 2 farklı zatürre, Fluarix, Vaxigrip ve İnfluuvac isimli de 3 farklı grip aşısı bulunduğunu belirten Özel, 'Çok büyük talep olan zatürre aşısı piyasada bulunmuyor. Sırada bekleyen çok hasta var. Mevsimsel grip aşısı talebinde de artış var ancak piyasada aşı yok' dedi.

Özel, uluslararası sağlık kuruluşu IMS'nin verilerine göre, Türkiye'de bu yıl 2 milyon kutu grip aşısı satıldığını, geçen yılki toplam satışla bu yılın 10 aylık dönemi arasında kutu bazında yüzde 4, Türk lirası bazında ise yüzde 10'luk bir artış tespit edildiğini bildirdi.

Antiviral satışlarında da patlama yaşandığını belirten Özel, geçen yıl 122 bin, bu yıl ise sadece kasıma kadar 260 bin Tamiflu satıldığını, kutu bazındaki artışın yüzde 113, Türk lirası bazındaki artışın ise yüzde 120 olduğunu söyledi.

Grip tedavisinde kullanılan bir diğer antiviral olan Relenza Rotadisk'ten de geçen yıl 6 bin kutu, bu yıl 10 aylık dönemde ise 10 bin kutu satış kaydedildiğini anlatan Özel, bu ilaçta da kutu bazında yüzde 71, Türk lirası bazında ise yüzde 78'lik artışın söz konusu olduğunu bildirdi.

Steril el temizleyicilerine, son aylarda, özellikle de ekim ayında büyük talep olduğunu ve yüksek miktarda satış kaydedildiğini ifade eden Özel, bu yılın 8 aylık dönemindeki toplam satış miktarına göre, sadece ekim ayında yaklaşık yüzde 900'lük bir artış yaşandığını belirtti.

Özel, 'Üretici firmalar siparişleri karşılayamıyor. Yeterince ürün temin edilebilse, eczanelerden gelen talepler doğrultusunda satışların şu anki değerlerin 10 katına kadar ulaşacağını tahmin ediyoruz' diye konuştu.

Steril cerrahi maske satışlarında da son aylarda büyük artış olduğunu ifade eden Özel, üretici firmalar tarafından bu ürünlerin siparişlerinin de karşılanamadığını, bunun mümkün olması halinde satışların 10 kat artabileceğini söyledi./yeni şafak