Türkiye Jeofizik Kurumu Onursal Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ercan beklenen Marmara Depremi"nin 2040"ta olacağını söyledi. Ercan “Gölcük"teki manzaraları görmeyeceğiz. Metro yerle bir olmayacak, köprüler yıkılmayacak. Özellikle Anadolu yakası ve Adalar en az etkilenecek” dedi.

Bilim adamları bugüne kadar deprem zamanının önceden bilinemeyeceğini söylüyordu. Ancak Türkiye Jeofizik Kurumu Onursal Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, beklenen Marmara depremiyle ilgili çok çarpıcı ve bir o kadar da tartışma yaratacak bir açıklamada bulundu.

Prof. Dr. Ahmet Ercan beklenen Marmara Depremi"nin 2040 yılında gerçekleşeceğini öne sürdü. Prof. Ercan depremin tarihini belirlemek için son 2 bin yılda bölgede meydana gelen, büyüklüğü 6.6 ve üzeri olan, yıkım gücü 9 şiddetindeki depremleri tek tek belirledi. Ve bugüne kadar 16 büyük deprem meydana geldiğini tespit etti. Matematikte de kullanılan “en küçük kareler doğrusal kestirimi” yöntemiyle bütün depremlerin aynı çizgi üzerinde gerçekleştiğine dikkat çeken Ercan “Marmara Depremi 17"nci deprem ve 2040"ta olabilir” dedi.

EN ERKEN TARİH 2033

Yaptığı çalışmanın 7 yıllık bir hata sınırı olduğunu belirten Ercan depremin en erken 2033"te meydana gelebileceğini ifade etti. Oluşturduğu grafik üzerinde yaptığı incelemede 1064"ten sonra 280 yıl hiç deprem yaşanmadığına dikkat çeken Ercan “Deprem beklenenden daha geç gerçekleşirse 2045 ya da 2045"ten sonra olması muhtemel” dedi. 2040"taki depremin 7.3 büyüklüğünde olacağını belirten Ercan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Faydaki enerji iki depremle boşalacak. İlki 6.3-6.7 büyüklüğünde Sivriada-Bakırköy açıklarında meydana gelecek. İkinci deprem ise Marmara Ereğlisi önünde ve 7-7.2 büyüklüğünde olacak. İki depremden çıkan enerji 7.3 büyüklüğüne denk gelecek.”

70 bin kişi göçük altında kalacak

PROF. Dr. Ahmet Ercan depremin Gölcük kadar yıkıcı olmayacağına dikkat çekti. Ercan “Fay hattı İstanbul içinden geçmiyor. Metro yerle bir olmayacak, köprüler yıkılmayacak. Gölcük"teki manzaraları görmeyeceğiz. Anadolu yakası ve Adalar en az etkilenecek” dedi. İşte Ercan"ın çizdiği deprem tablosu:

26 bin: Göçmesi beklenen konut sayısı
55-70 bin: Göçük altında kalacak kişi sayısı
Yüzde 81: Hayatını kaybedeceklerin oranı.

Vatan