Aydın'da bu yıl zeytin ürününde yok yılı olması ve yaşanan kuraklık urgancıların ve semercilerin işlerini durma noktasına getirdi. Özellikle dağ köylerinde üretilen zeytinlerin at, eşek ve katır sırtında taşınması nedeniyle var yılında işlerinin güzel gittiğini belirten urgancılar, bu yıl zeytinde yok yılı olmasının kendilerini olumsuz etkilediğini söyledi.
Aydın'da yaklaşık 10 yıldır yük hayvanlarına yönelik malzeme satan Fahri Barut, bu yıl zeytinde boş yılı olması nedeniyle işlerinin geçen yıllara oranla daha durgun olduğunu belirtti. İşlerinin durgun olmasının tek sebebinin zeytinde boş yılı olmadığını ifade eden Fahri Barut, yaşanan kuraklıklar nedeniyle de tarımdaki durgunluğun kendilerine yansıdığını belirtti. Yaşanan kuraklığın bir çok sektörü olumsuz etkilediğini belirten Barut, “Bu yıl istenilen yağışlar olmadığı için köylerde doğru dürüst biçilebilecek ot olmadı. Bu nedenle köylüler de ot biçme ve hayvanlarla onları taşıma işlemiyle uğraşmadılar. Normal dönemlerde ot işleri olduğu için işlerimiz iyi gidiyordu. Fakat bu yıl işlerimiz istediğimiz gibi gitmedi. Gelecek yıl için de endişeliyiz. Gelecek yıl zeytinde var yılı olacak. Fakat bu yıl zeytin ağaçlarında kuraklık nedeniyle filizlenme olmadığı için önümüzdeki yıl da zeytin olmayacak gibi görünüyor. Bizim en fazla iş yaptığımız dönem zeytinde var yılıdır. İnşallah yanılırız da gelecek yıl zeytinler güzel olur ve işlerimiz açılır” dedi.
Diğer yandan zeytinde yok yılı olmasından olumsuz etkilenen semerciler de işsizlikten yakındılar. Gelişen teknoloji ve ulaşım ağının en ücra köşelere kadar gitmesiyle son yıllarda işlerinin bitme noktasına geldiğini ifade eden semerciler, işlerinin iyi gitmemesi nedeniyle ek işler yapmaya başladıklarını dile getirdiler.