2007 yılında yaşanan kuraklık nedeniyle Ege Bölgesi"nde azalan incir üretiminin bu yıl biraz daha artması bekleniyor. Geçen yıl başta incir üretimin merkeze olan Aydın ve ilçeleri olmak üzere incir üretiminde büyük ölçüde azalma görülmüştü. Yıllık ortalama 55 milyon ton civarında olan incir rekoltesi geçen yıl 40 bin ton seviyelerine kadar gerilemişti. 2008 yılı incir rekoltesi rakamlarının belirlenmesi için TARİŞ İncir Birliği ve Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü tarafından yürütülen çalışmaların sonucunda bu yıl incir üretiminin biraz daha artacağı ve 45 bin ton seviyelerinde bir rekolte tahmini yapıldığı belirtildi.
Geçtiğimiz yıl küresel ısınma ve kuraklık nedeniyle başta Aydın ve çevresi olmak üzere incir üretiminin yapıldığı bölgelerde, ağaçlar kurumaya başlamış ve rekoltede önemli ölçüde azalma görülmüştü. 2008 yılına yağışlarla birlikte umutlu giren incir üreticileri, ilekleme sezonunda yeni bir şok daha yaşadı. İncir üretiminin yapıldığı bölgelerdeki ileklerin daha sezon gelmeden dökülmesi üzerine, üreticiler ilek sezonunda önemli bir mücadelenin içerisine girdi. Başta Antalya ve Muğla gibi sahil bölgelerinden temin edilerek araçlar ile üreticilere ilek temin edilmesiyle bu sorun aşılırken, zamanında ve yeteri kadar ileklenemeyen incir ağaçlarında dökülmeler yaşandı.
Dünya incir üretiminin merkezi konumundaki İzmir ve Aydın illerindeki hemen hemen tüm bölgelerde görülen incirde lop dökülmelerinin ardından TARİŞ İncir Birliği ve Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü tarafından üretimin ve ihracat hedeflerinin belirlenmesi için çalışmalar başlatıldı. Çeşitli bölgelerdeki arazilerde yapılan inceleme ve istatistiki çalışmalar sonucunda 2008 yılı üretim sezonunda incir rekoltesinin geçen yıla göre biraz daha artacağı tespit edildi. 2007 yılında 40 bin ton seviyelerinde gerçekleşen incir üretiminin bu yıl 45 bin ton seviyelerinde gerçeği tahminine ulaşıldı. İki yıl arasında yaklaşık 5 bin ton seviyelerinde bir artış olacağı tahmin edilmesine rağmen, bu rakamın yıllık ortalama 55 bin ton olan rekolte rakamlarına bakıldığında üzücü olduğu ifade edildi.