Aydın Tarım İl Müdürü Sadettin Öztürk ılıman iklim meyvelerinden biri olan Kiraz"ın Aydın İli için ekonomik değerinin önemli olduğunu belirtti.
Aydın"ın Türkiye"de Kiraz üretiminin rahatlıkla yapılabildiği İllerden biri olduğunun altını çizen Öztürk “ Aydın"da 4 bin 156 dekar alanda 85 bin 572 adet meyve veren yaşta kiraz ağacımız bulunuyor. Buradan bin 962 tonluk bir üretim gerçekleştiriyoruz. İç piyasanın yanı sıra önemli bir ihraç ürünümüz olan kiraz üretimin de Aydın olarak geçen yıl 854 ton kiraz ihraç ederek İlimiz ekonomisine önemli katkı sağlandı. Merkez ilçemizin geçen yılki kiraz üretim miktarı 300 tondur. Bu miktarın çoğu da Yukarı Kayacık köyünün üretiminden meydana geliyor. Yukarı Kayacık köyünden yaklaşık 250 ton"a yakın kiraz üretim ve satışı yapılmaktadır” dedi.
Kiraz"ın yüksek yaz sıcaklıklarının yanı sıra , düşük kış sıcaklıklarından da zarar görebildiğini vurgulayan Öztürk “Bol ve kaliteli bir verim için , iyi drene edilmiş , derin , havalanması iyi olan , organik maddece zengin topraklar tercih edilmelidir. Kiraz yıllık yağış miktarı 600 milmetrenin üzerinde olan yerlerde rahat yetişir , ancak aylara göre dağılımı da önemlidir. Çiçeklenme ve hasada yakın dönemlerdeki yağış , verim ve kaliteyi olumsuz yönde etkileyebilmekte” şeklinde konuştu. Kiraz yetiştiriciliğinde yaşanan olumsuzlukların büyük bir kısmının henüz bahçe kurulurken yaşandığını kaydeden Öztürk “Bu sorunların başında tek çeşitle bahçe kurulması , derin fidan dikimi , şekil budamasının tekniğine uygun olarak yapılmaması gelmekte. Kiraz çeşitlerinin çoğu kendisine kısır olduğundan dölleyici çeşit olmadan kurulan bahçelerden ürün alınamıyor. Verime yatmış bahçelerde de gübrelemeler mutlaka toprak tahliline dayalı olarak yapılmalı. Ağaçlardan daha erken ürün almak için budamaya , özellikle de dallarda açı genişletilmesine önem verilmeli , sulama da ağaçların kök boğazına su değdirilmemesine dikkat etmek gerek. Toprak işleme ve mücadele işlerinde de üreticimiz tekniğine uygun hareket etmeli” diye konuştu.
Kiraz çeşidi olarak ihracat şansı yüksek Türk kirazı olarak tanınan 0900 ziraat çeşidinin önerilebileceğini ifade eden Öztürk, şunları söyledi: “ Bu çeşit iri , gösterişli , çatlamaya dayanıklı ve verimlidir. İl Müdürlüğümüz tarafından Aydın"da bu çeşidin ve kiraz yetiştiriciliğinin geliştirilmesi amacı ile örnek bahçe kurma çalışmalarımız devam ediyor. Bu amaçla Aydın genelinde kurulan demonstrasyon bahçelerinden bazıları da yine Yukarı Kayacık köyümüz de bulunmaktadır”