Bakanlığın aldığı indirim kararını öğrenen Sökeli çiftçiler küplere binerken Söke Ziraat Odası Meclisi olağan üstü toplanarak durum değerlendirmesi yaptı. Söke Ziraat Odasında yapılan toplantıya Söke TARİŞ Pamuk Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Sert başta olmak üzere çiftçi kuruluş temsilcileri katıldı.
Sanayi ve Ticaret Bakanı"nın KOBİ"ler ve diğer meslek dallarına kredi imkanları getirmek isterken, Tarım Bakanı"nın ne yapmak istediğini anlamadıklarını belirten Söke Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Muhsin Örnek; tarım desteklemelerinde yapılan indirim ile ilgili olarak Tarım Bakanı"nın hesap vermesi gerekli olduğunu söyledi. Desteklemelerde söz konusu olan indirimi duyduklarında inanmak istemediklerini ama gerçeği öğrenince şok yaşadıklarını ifade eden Örnek; “Tarım ve çiftçiyi yok sayma gerçeği ile karşı karşıyayız. Bu kadar tarımın üzerine üzerine gelinmesinin nedenleri açıklanmalıdır. Çiftçi zor durumdadır. Hükümet bu çiftçiyi durduramaz” dedi.
Hafta içinde gerçekleşecek Aydın Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulunda da konuyu
Değerlendireceklerini ifade eden Muhsin Örnek; “Önümüzdeki Cuma saat 14.00"de Sökeli üreticilerinde katılımı sağlanarak geniş katılımlı bir toplantı düzenleyeceğiz. Toplantıda çiftçilerimiz ne derse biz o eylemi gerçekleştireceğiz” dedi. Aylardır Tarım Bakanı Mehdi Eker"den randevu talep ettiklerini ancak kabul görmediğini belirten Muhsin Örnek; Ziraat Odası olarak üreticiler ne karar alırsa yapmaya hazır olduklarını, gerekirse Tarım Bakanı"nın kapısında yatacaklarını ifade etti. Çiftçilerden bu konuda destek isteyen Söke Ziraat Odası Başkanı Muhsin Örnek “başta pamukçumuz olmak üzere çiftçimiz zaten bitti. Biz yardım çığlıkları atarken pirimler de kısıtlamaya gidilecek olmasını anlayamadık” diye konuştu.
1.55 TL maliyetle üretilen pamuğun piyasada 65 ile 85 Kuruş arasında alıcı bulduğunu, hükümetin açıkladığı 36 Kuruş priminin yetersiz olduğunu ve pirimlerin en az 50 Kuruş olması gerektiğini defalarca dile getirdiklerini hatırlatan Örnek, şöyle konuştu: “25 Ocak 2009 tarihinde yayınlanan resmi gazetede Bakanlar Kurulu kararıyla tarımsal destekler yüzde 10 düşürülmüştür. Bu kabul edilemez bir durumdur. Geçenyılda primler yükseltilmemiş ve üretici yüzde 100 artan maliyetlerle baş başa bırakılmıştı. Bu yıl ise zaten yetersiz olan 36 Kuruş primler Bakanlar Kurulu kararıyla 32,4 kuruşa gerilemiştir. Zaten maliyetin altında pamuk satmış çiftçimiz borç batağı içindedir. Bankalara ve Tarım Kredilere olan borcunu ödeyememiştir”