Türkiye'nin önemli tarım bölgelerinden Yozgat'ta bu yıl rekoltenin yüksek olmasına bağlı olarak fiyatı çok gerileyen kuru soğanın fiyatının önümüzdeki aylarda artabileceğini umut eden çiftçi, ürününü pazar yerine depolamaya başladı.

Yozgat'ta soğan üretiminin yaygın olduğu Aydıncık ve Yerköy ilçelerinde yaklaşık 6-7 bin dekar alanda kuru soğan ekimi yapıldığı il genelindeki üretimin ise 150 bin ton civarında olduğu bildirildi. Bu yıl yağışların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi bölgede soğan rekoltesini artırırken, fiyatının da gerilemesine neden oldu. Geçen yıl kilosu 3 liraya kadar yükselen soğanın bu yıl hasat döneminde 25-30 kuruştan işlem gördüğünü vurgulayan bölge çiftçisi, önümüzdeki aylarda fiyatların biraz daha yükselmesini beklediklerinin altını çizdi.

Bölgede kuru soğanın kalite bakımından çeşitli olduğunu, hasat döneminde kuru soğanın hemen piyasaya sürülmesinin ise iki ana nedenin bulunduğunu kaydeden çiftçiler, ''Bazı çiftçiler ürününü hemen paraya çevirip, borçlarını ödemek istiyor. Bazıları da daha ucuz maliyetli, kalitesi düşük soğan üretiyor. Bu soğanın bekleme süresi yok, hemen elden çıkarılması gerekiyor. O nedenle fiyatına bakmaksızın elinden çıkartabilmek için pazara sürüyor. Bölgede bu tip fazla olduğu için hasat döneminde de fiyatlar genel olarak düşük seyrediyor'' diye konuştular.

Yozgat'ın Aydıncık ilçesi Kazankaya Beldesi'nde ailece kuru soğan üretimi yapan Torun ailesinin fertleri, bir taraftan kuru soğanlarının ayıklamasın yaparken, diğer taraftan da AA muhabirinin sorularını yanıtladı. Soğan üreticisi Osman Torun, ''Bazılarında sıcak yüzünden hastalık var bazıları da iyi, bizim soğanımız iyi. Kilosu şuanda 25-30 kuruş, biraz daha pahalanırsa bizim menfaatimize olur, bizde yararlanırız, alıcı da yararlanır. Geçen sene bu seneden daha çok farklıydı. Bu sene biraz fiyat aşağı düştü ama inşallah sonra biraz yükselir'' dedi.

Veysel Torun, soğanın bu sene normal ama fiyat olarak geçen yıl daha iyi olduğunu ifade ederken, Erdal Torun da ''Soğanı üretiyoruz ve en geç 4. aya kadar biz bu malları satıyoruz. Dayanıklıdır ama para yapmadığından dolayı bazen döküyoruz, bazen satıyoruz'' şeklinde konuştu.

Ayşe Torun da tarlayı kiralayıp, soğan ektiklerini, bu sezon ürünün fazla olduğunu, fiyatının da yükselmesi halinde zarar etmeyeceklerini anlattı. Ayşe Torun, soğan üretiminin oldukça zahmetli olduğunu, ailece çalışıp, ekimini yaptıklarını, sulayıp, otunu temizleyerek yetiştirdiklerini, şimdide teker teker söküp, temizleyip, çuvallara doldurmak suretiyle depolara kaldırdıklarının altını çizdi.

Depolara kaldırılan kuru soğanların nisan ayına kadar çürümeden korunabildiği de ifade edildi.

A.A.