Ünveren, yaptığı yazılı açıklamada, Aydın'ın birinci derece deprem bölgesinde yer alması nedeniyle, olası bir deprem anında, can ve mal kayıplarının en alt düzeyde tutulabilmesi için, sağlıklı ve dayanıklı yapılaşmanın büyük önemi bulunduğunu vurguladı.

Ünveren, özellikle haziran, temmuz ve ağustos aylarında, artan hava sıcaklığından dolayı, betonun korunması için beton dökme işlemlerinin mümkünse sabah ve akşam saatlerinde yapılması gerektiğini belirtti.

Ortalama hava sıcaklığının üç gün süreyle 30 derecenin üstünde seyretmesinin, "aşırı sıcak hava" olarak değerlendirildiğini ifade eden Ünveren, sektörde faaliyet gösterenlerin buna dikkat etmeleri gerektiğine dikkat çekti.

Ünveren, şunları kaydetti:

"Sıcak hava koşulları beton üretimi, nakli, yerine yerleştirilmesi, kür edilmesini yani betonun tüm özelliklerini ve sonuçta dayanımını olumsuz etkilemektedir. Betonun karışım suyu ihtiyacının artması sonucu, dayanım azalması ve buharlaşmanın da etkisi ile rötre çatlakları ve oturmasının artması, geçirimsizliğinin azalması ve ömrünün azalması gibi olumsuz etkilere neden olmaktadır.

Çok sıcak havalarda ve özellikle sıcaklığın hissedildiği gündüz saatlerinde beton dökümünden kaçınmak, betonun akşam veya gece saatlerde dökümünü sağlamak en doğru tercih olacaktır. Sıcak hava koşullarında beton dökümü için en uygun hava sıcaklığı 15 ile 30 derecedir."

 

aydinpost-twitter.png aydinpost-facebook.png