19 Aralık 2000’de Bayrampaşa Cezaevi’nde 12 kişinin öldüğü Hayata Dönüş Operasyonu’na ait 4 VHS kaset ortaya çıktı. Operasyon sonrası cezaevinde yapılan keşif görüntülerinin bulunduğu kasetler, 11 yıl dava dosyasında unutulmuşlar.

BAYRAMPAŞA Cezaevi’nde 12 kişinin öldüğü Hayata Dönüş Operasyonu’yla ilgili davada, 11 yıldır dava dosyasında unutulan 4 VHS kaset ortaya çıktı. DVD ortamına aktarılan kasetlerde, operasyonun tamamlanmasının ardından cezaevinde yapılan keşif görüntüleri bulunuyor. Görüntülerin en dikkat çekici olanı, 6 kişinin yandığı C-1 Koğuşu’nda çekilenler. Görüntüler bir asteğmen, bir astsubay ve 37 erin yargılandığı davaya katılan mağdurların, “Bizi bilmediğimiz bir maddeyle yaktılar” ifadelerini doğruluyor.

O madde neydi?

2000’de Adalet Bakanlığı’nın emriyle F tipi cezaevleri kuruluyordu. F tiplerinin hücre olduğunu söyleyen bir grup mahkûm önce açlık grevi, sonra ölüm orucuna başladı. Aydınlar ve hukukçulardan oluşan bir komisyon cezaevlerindeki ölüm oruçlarını sonlandırmak için görüşmelere başladı. Ancak 19 Aralık 2000 sabahı jandarma, 20 cezaevine operasyon yaptı ve Bayrampaşa’da 12 kişi öldü. C-1 Koğuşu’nda yanan 6 kadının görüntüleri hafızalara kazındı. Eyüp Cumhuriyet Başsavcılığı, Bayrampaşa’daki müdahalede görev alan bir asteğmen, bir astsubay ve 37 askere 10 yıl sonra Bakırköy 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açtı. Davada 11 yıldır arşivlerde gizlenen Bayrampaşa Cezaevi’yle ilgili “Tufan”, Ümraniye Cezaevi’yle ilgili “Bora” eylem planları da ortaya çıktı. Eylem planlarının emrini 11 Ekim 2000’de Jandarma Genel Komutanlığı vermişti. Davanın ilk iki duruşmasında mahkûmlar yaşadıklarını anlattı. C-1 Koğuşu’nda vücudunun yüzde 40’ı 3 ve 4’üncü derece yanan Hacer Arıkan, “Çıkış noktamızda yatak yakıldı ve tavandan bir hortumla içeriye bir madde bırakıldı. Ben halen o madde neydi bilmiyorum” diye ifade verdi.

Erimiş demir mazgal

Mağdur avukatları dava dosyasındaki incelemelerinde adli emanette 4 VHS kaset bulunduğunu belirledi. DVD ortamına aktarılan kasetlerde operasyon sonrası Bayrampaşa Cezaevi’nde yapılan keşif vardı. Cezaevi görevlileri ve askerler, savcıyı koğuşlarda dolaştırıyordu. En çarpıcı görüntülerin çekildiği, 6 kadının yandığı C-1 Koğuşu’nda ateş nedeniyle erimiş demir mazgallar, tavandaki delikler ve yerdeki bomba izleri görülüyordu. Sanıkların yargılanmasına bugün devam edilecek.