Bosna-Hersek'in doğusunda bulunan, Sokullu Mehmet Paşa'nın doğduğu kent olan Vişegrad'da Mimar Sinan'a yaptırdığı, UNESCO'nun koruması altındaki ünlü "Drina Köprüsü"nün yakınlarına Emir Kusturica tarafından tarihin çeşitli dönemlerini temsil edecek 50 taş binadan oluşacak "Andriçgrad" adlı "kent projesi" hazırlandı.
 
Toplam 14 bin metrekareden oluşacak içerisinde Osmanlı, Avusturya-Macaristan ve Yugoslavya Kraliyeti dönemlerinden binaları barındıracak "Andriçgrad" adlı "hayali tarihi kentin" temel atma törenini Kusturica, ayrılıkçı ifadeleriyle bilinen Bosna Sırp Cumhuriyeti Başkanı Milorad Dodik ile Kosova Savaşı'nın 622. yıl dönümü olan 15 Haziran 2011'de gerçekleştirdi.
 
Daha önce Sırbistan'ın Mokra Gora doğa parkında Drvengrad (Odunkent) adlı bir köy inşa eden Kusturica'nın, Andriçgrad'ı aynı zamanda "Drina Köprüsü" kitabı üzerine planladığı ve Osmanlı'yı kötüleyeceği iddia edilen bir filmin çekimleri için de kullanacağı belirtildi.
 
Bugüne kadar 11 bin metrekaresi tamamlanan ve yapımı çeşitli tartışmalara neden olan, yaklaşık 13 milyon avroya mal olacak kentin taşlarının bir kısmının Bosna-Hersek'in Trebinye kentinde bulunan Avusturya-Macaristan döneminde inşa edilen Petrinya kalesinden sökülerek getirildiği tespit edildi. Drina Köprüsü'nün genel görüntüsünü bozacak gerekçesiyle "Andriçgrad"ın yapımına karşı çıkan Boşnaklara, ülkedeki Sırplar da söz konusu yapıtta tarihi kalenin taşlarının kullanılması nedeniyle tepki göstermeye başladı.
 
Ağırlıklı olarak Sırp nüfusun yaşadığı Trebinye kentindeki tarihi miras olarak sayılan Petrinya Kalesi'nden "Andriçgrad" için taş götürülmesi bölgedeki yerel halk tarafından engellendi.
 
Cumhuriyet