Üniversitenize 4 yıllık eğitim dönemimde 70 bin dolar ödedim. Paramı iade edin” davası açarak, bir ilke imza attı. Thompson, okulun mesleki gelişim bölümünden yeterince rehberlik hizmeti alamadığını söyledi.


ABD"de 27 yaşındaki bir genç kız, iş bulamayınca mezun olduğu üniversiteyi dava ederek, bir ilke imza attı. ABD"nin New York kentinde yaşayan Trina Thompson, mezun olduğu üniversite aleyhine iş bulması için kendisine yardımcı olmadığı gerekçesiyle dava açtı. Monroe College"tan geçen nisan ayında mezun olan Thompson, mahkemeye sunduğu dava dilekçesinde 4 yıllık lisans eğitimi için üniversiteye verdiği 70 bin doların geri ödenmesini talep etti.
New York Post gazetesinin haberine göre, geçen nisan ayında Monroe College"tan mezun olan Trina Thompson, okulun mesleki gelişim bölümünden yeterince rehberlik ve danışmanlık almadığı gerekçesiyle Bronx Yüksek Mahkemesi"nde üniversite aleyhine dava açtı. Üniversitenin Bilgi Teknolojisi (IT) bölümünden mezun olan Thompson, mahkeme sunduğu dava dilekçesinde, üniversite tarafından taahhüt edildiği halde "Kariyer Gelişim" ofisinin kendisine yeterince yardımcı olmadığını ileri sürdü. Lisans eğitimi için 4 yılda ödediği ücretin 70 bin doları bulduğunu belirten Thompson, mahkemeden bu tutarın üniversite tarafından kendisine geri ödenmesini talep etti.

Kızım onlara güvendi

Trina Thompson"ın annesi Carol ise, Monroe College yönetiminin kızına verdiği sözü yerine getirmediklerini öne sürerek, “Kızımı iş bulabilmesi için yeterince donanıma kavuşturmadılar” dedi. Anne Carol, “Kızım Trina, bu duruma çok öfkeli. Düştüğü duruma çok kızıyor. Onlara çok güvenmişti, ama onlar hiçbir çaba göstermedi” diye konuştu.

İddialar haksız

Monroe College sözcüsü Gary Axelbank da, üniversite aleyhine açılan tazminat davasıyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, eski öğrencileri Trina Thompson"ın iddialarının haksız ve mesnetsiz olduğunu savundu. Axelbank, mezun olan tüm öğrencilerine kariyer planlamalarında ve iş bulmalarında her türlü yardımı sağladıklarını söyledi.

Monroe, 1933"te "başarılı gelecek" vaadiyle kuruldu

İNTERNET sitesinde yer alan bilgilere göre, Monroe College, 1933 yılında tek bir amaçla kurulmuş: Başarılı bir gelecek için kadın ve erkeklere eğitim vermek. Monroe College, kariyer odaklı ve kaliteli öğretimin yanı sıra ve sınıfta verilen eğitimi gerçek dünya deneyimleriyle birleştirme konusunda ABD"de lider konumda olduğunu öne sürüyor. İnternet sitesinde, Monroe College"ın heyecan verici ve canlı bir üniversite olduğu belirtiliyor.

Üç lisans iki yüksek lisans programı var

MONROE College, öğrencilerine 9 lisans ve 2 yüksek lisans programı sunuyor. 4 yıllık lisans programları, muhasebe, işletme, ceza hukuku, ekonomi, sağlık hizmetleri yönetimi, hastane yönetimi, bilgi teknolojileri, kamu muhasebesi ve kamu sağlığı bölümlerinden oluşuyor. Yüksek lisans programları ise işletme ve ceza hukuku bölümlerinden oluşuyor.

Üniversite iş bulmakla yükümlü değil Türkiye"de böyle bir dava açılamaz

TÜRKİYE"de üniversitelerin işlevlerinin yüksek öğretim kanunlarında yer aldığına dikkat çeken Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Mustafa Akkaya, “Bir üniversiteye, "iş bulamadım, paramı ver" davası açmanın Amerikan hukuk sistemi içerisinde mantıklı bir yanı olabilir. Türkiye"de ise böyle bir mekanizma olmaz. Üniversitelerin işlevleri yüksek öğretim kanunlarında belirlenmiştir. Amerika"da belki de bu üniversitelerin kuruluşlarındaki düzenlemede böyle bir taahhüt vardır. Sitemi iyi incelemek gerekiyor. Çünkü Amerika farklı bir sistem. Üniversite öğrencisi tüketici kategorisinde değerlendiriliyor mu bilmek lazım. Türk hukukunda böyle bir tartışma olamaz. Üniversitelerin işlevleri yüksek öğretim kanunu da belirlendiği için böyle bir dava da açılmaz. Bunun Amerika"ya özgü bir olay olduğunu düşünüyorum.”

Üniversite yükümlü değil

Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Erdoğan Bülbül, şu değerlendirmeyi yaptı: “İki hukuk sisteminin farklılığını göz önüne almamız gerekiyor. Amerikan sisteminde buna imkan verici şeyler olmalı. Biz de üniversitelerin mezunlarına iş bulma yükümlülüğü yok. Böyle bir zorunluluk yasal olarak bulunmuyor. Amerika"da böyle bir davanın sonuçları da çok önemli olur. Ancak vakıf üniversiteleri Türkiye"de öğrencilerine bazı vaatlerde bulunabiliyor. Vakıf üniversiteleri belli kriterleri ve notları yakalayan öğrencilerini yüksek öğrenim yapmak üzere yurtdışına gönderiyor. Devlet üniversitesi bazında ise üniversitelerin mezununa iş bulmasını öngören yasal düzenleme mevcut değil.”

Hürriyet