1- Gençlerin kalori hesabı yetişkinlerin hesabından farklı

Ortalama bir erişkinin, günde 2 bin 200 kalori civarında bir diyetle beslenmesi gerekirken, gençlerde bu oran ihtiyaca göre değişir. Gününün önemli bir bölümünü bedensel ya da zihinsel aktivite ile geçiren bir gencin kalori ihtiyacı normal bir gence göre daha yüksektir.

Günlük bazal enerji ihtiyacı kızlarda vücut ağırlığının 22 ile, erkeklerde ise vücut ağırlığının 33 ile çarpımıyla elde edilir. Örneğin; 18 yaşında, 1.70 cm boyunda, 75 kg ağırlığında ve orta derecede aktif (haftada 2-3 gün hafif ya da orta derecede egzersiz yapan) bir erkeğin günlük kalori ihtiyacı 2 bin 400 kalori, aynı yaşta 1.60 cm boyunda, 55 kg ağırlığında ve orta derecede aktif olan bir genç kızın günlük kalori ihtiyacı ise bin 850 kaloridir.

2- Fast food'lar kabızlığı artırıyor

Bağırsaklar vücudumuzun biyolojik saatidir ama üniversiteye başlayanlarda kabızlık artar.

Bol su için
Posa miktarının azalmasıyla birlikte kabızlık başlar. Oysa sebze ve kabuklu meyveler yemeleri, baklagillere ağırlık vermeleri, günde en az bir öğün meyve, tercihen iki öğün sebze yemeleri gerekiyor.

Bunun yanı sıra bol su içmek şart. Bu suyu sadece su olarak değil, katkısız içeceklerle de sağlayabilirler. Mesela bunlar doğal limonata ve meyve suları olabilir.

Kola ve gazlı içecekler zararlıdır. Özellikle kolalı içecekler, reflü şikayetlerini artırabilir.

Kabızlığı tetikleyen bir başka durum da saatlerce bilgisayar karşısında oturma ve egzersiz yokluğudur.

Spor yapmak hem bedensel hem de zihinsel fonksiyonları geliştirme açısından son derece yararlıdır. Vazgeçilmez bir alışkanlık olmalıdır.

Kabızlıktan korunmak için gençlerin özellikle ev yemeklerini tercih etmeleri ve dışarıda yenilen kuru gıdalardan, hazır yiyeceklerden uzak durmaları ve tuvalet saatlerini kendilerine göre yeniden belirlemeleri gerekir.

Ancak kabızlık alışkanlık halini alırsa vakit geçirmeden bir hekime başvurmaları gerekiyor. Çünkü kabızlık çeken ve sürekli oturarak çalışan kişilerde daha sonra hemoroid, makatta çatlak ve bunlara bağlı kanama gibi birçok klinik tablolar görülebilir.

3- Reflü gençlerde sık görülüyor

Günümüz gençliğinde reflü hastalığı daha sık görülüyor. Reflü belirtileri varsa, uyurken yatak başını yükseltmek ve gece yatarken bir şey yememek gerekir. Çikolata, tereyağ ve kahve gibi besinlerden, kola ve asitli içeceklerden ve sigaradan da uzak kalmak şart. Reflü bazen, 'helikobacter pylorin'in yol açtığı gastrit ve sindirim güçlüğü ile birlikte ortaya çıkabilir. Midesinde sürekli ağrı, yanma, gaz, şişkinlik yakınması olan kişiler uzman bir hekime başvurmalıdır. Gençken önemsenmeyen reflü sonra büyük sorun olur.

4- Aşırı A Vitamini karaciğeri yağlandırır

Bazı çevreler ve aileler gençleri vitamin kullanımına özendiriyor. Ancak normal beslenen bir insanda vitamin eksikliği görülmez. Dolayısıyla aşırı vitamin almanın bir yararı yoktur. Aşırı miktarda gereksiz vitamin alımının ileride bazı hastalıklara yol açabileceği de bilinmelidir. Örneğin aşırı A vitamini alımı, karaciğer yağlanmasına ve ileride karaciğer sirozuna yol açabilir. Antioksidan olarak alınan C ve E vitaminin faydalı olmaktan çok zararlı olabileceği de bazı çalışmalarda gösterilmiştir.

Demir eksikliğinin nedeni
Demir eksikliği gençlerde konsantrasyon bozukluğuna, halsizlik, güçsüzlük, baş dönmesi ve göz kararması gibi sorunlara yol açabilir Eğer bir gençte demir eksikliği varsa, öncelikle bunun sebebi araştırılmalıdır. Demir eksikliğinin nedeni yetersiz gıda alımı, az protein alımı ya da demirli besinlerin az tüketimi, aşırı adet kanamaları, gizli sindirim sistemi kanamaları, barsak parazitleri olabileceği gibi ince bağırsakta demir emilimini bozan çölyak hastalığı gibi bir bozukluğa da bağlı olabilir.

5- Uzakdoğu çaylarına dikkat!

Özellikle aktarlarda satılan, Uzakdoğu'dan gelen zayıflama çaylarının, sindirimi kolaylaştırdığı öne sürülüyor. Müshil içeren ve içeriği bilinmeyen otların bilinçsiz tüketiminin hem sindirim sistemine, hem de karaciğere zarar verebileceği akıldan çıkarılmamalıdır. Bitki karışımları ve kompleks bitkisel ürünler sağlık açısından tehlikelidir./sabah