ÖSYM"nin açıkladığı klavuzdaki ilan Türkiye"deki "diplomalı işsizler" sorununu gözler önüne serdi. BÜ"deki kadroya kaç kişinin başvuracağı merakla bekleniyor.

Türkiye"nin işsizlik problemi, ÖSYM tarafından açıklanan, “Bazı Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Kadro ve Pozisyonlarına Yerleştirme Tercih Kılavuzu”ndaki bir ilan ile yürekleri burktu. Boğaziçi Üniversitesi, üniversite mezunu E sınıfı ehliyete sahip kamyon - otobüs şoförü arıyor. Herhangi bir alanda lisans diploması şartı aranan şoförlük kadrosu için kaç kişinin başvurada bulunacağı merakla bekleniyor.

TÜİK"in Hanehalkı İşgücü Araştırması"na göre, “iş aramayıp da çalışmaya hazır olanlar” da dahil, Türkiye"de 4 milyon 803 bin kişi işsiz. Bunların içinden iş arayan 2 milyon 901 bin kişinin 5"te biri gençlerden oluşuyor.

İşsizlerin yüzde 31"i eş-dost vasıtasıyla iş arıyor. İşsizlerin yüzde 86.9"u (2 milyon 522 bin kişi) daha önce bir işte istihdam edildiler. Daha önce bir işte çalışmış olan işsizlerin yüzde 50.6"sı hizmetler, yüzde 20.9"u sanayi, yüzde 17.3"ü inşaat, yüzde 8.1"i tarım sektöründe çalıştılar, yüzde 3.2"si ise 8 yıldan önce işinden ayrıldı.

İşsizlik gerekçelerine bakıldığında da işsizlerin yüzde 29.4"ünü çalıştığı iş geçici olup işi sona erenler, yüzde 15.4"ünü işten çıkarılanlar, yüzde 18"ini kendi isteğiyle işten ayrılanlar, yüzde 6.9"unu işyerini kapatan/iflas edenler, yüzde 8.9"unu ev işleriyle meşgul olanlar, yüzde 11.5"ini öğrenimine devam eden veya yeni mezun olanlar, yüzde 9.8"ini ise diğer nedenler oluşturdu.

İşsizlerin çoğunluğu genç

TÜİK araştırmasına göre, Ekim 2010 döneminde 2 milyon 59 bin kişi işe yeni başladı veya iş değiştirdi. Bunun toplam istihdam içindeki oranı yüzde 9 olarak belirlendi, işe yeni başlayan veya iş değiştirenlerin yüzde 28.5"i 25-34 yaş grubunda yer aldı.

Söz konusu dönemde işe başlayan veya iş değiştirenlerin yüzde 18.9"u sanayi, yüzde 36.9"u hizmetler, yüzde 20.4"ü inşaat sektöründe, yüzde 23.8"i ise tarım sektöründe işe başladı.

Mevcut işsizlerin yüzde 14.4"ünü (417 bin kişi) işten ayrılanlar oluşturdu.

İlan yürek burktu

Türkiye"nin bu işsizlik tablosuna son olarak Boğaziçi Üniversitesi"nin verdiği, “Üniversite mezunu kamyon - otobüs şoförü aranıyor” ilanı eklendi.

BARKIN ŞIK/Cumhuriyet