Yükseköğretim Kurulu (YÖK) devlet üniversitelerinde yaşama geçecek radikal kararlar alıyor. Bunlardan biri, Milli Eğitim Bakanlığı’nın talebiyle eğitim fakültelerindeki “ikinci öğretim programları”nın kapatılması. Bir diğeri ise İstanbul, Ankara, İzmir dışındaki üniversitelerde “Dolmuyor” denilerek fizik, kimya, biyoloji gibi temel eğitim veren programları kapatmak. Kapatılması düşünülenlere, yine kontenjanı doldurma sorunu yaşayan “deniz ürünleri” gibi bölümlerin eklenmesi planlanıyor.

Habertürk'ün haberine göre, YÖK’ün bu kararıyla devlet üniversitelerinin lisans programlarında en az 25 bin kontenjan azalacak. Ancak “kapatılacak programlar listesinin” henüz kesinleşmediği belirtilerek bu rakamın daha da yükseleceği belirtiliyor. Akademisyenler ise temel bilimleri “dolmuyor” diye kapatmanın temel eğitime darbe vurmak olduğunu söylerken, “YÖK, dolmayan kontenjanlar sorununu bölüm kapatarak, çözmeye çalışıyor” diyor.

67 BİN BOŞ KONTENJAN

Devlet üniversitelerinde lisans programlarının kontenjanı, geçen yıl 310 bin 877’ydi. Önlisans programlarıyla birlikte bu sayı 560 bini buluyordu. Devlet, vakıf ve KKTC üniversiteleriyle birlikte açıköğretim hariç üniversitelerdeki toplam sayı ise 655 bin 941’di. Bunun 33 bini devlette olmak üzere 67 bini boş kalmıştı.