Sınavın hayatın sonu olmadığını ve motivasyonun önemli olduğunu belirten uzmanlar “motivasyonumuzu kaybetmeden yolumuza devam edersek kazanan her zaman biz oluruz’’ diye konuştu.
1 Nisan Pazar günü yapılacak olan YGS öncesinde sınava girecek öğrencilere tavsiyelerde bulunan Uğur Dershaneleri Rehberlik Koordinatörü Gökşen Saçaklı, ‘’Merkezi sistem sınavları açısından oldukça zengin olan ülkemizde, çok fazla sayıda sınav tanımı yapılmıştır. Özellikle YGS için yapılan tanımlardan belki de gerçeği en iyi yansıtanı; ‘YGS, bir hazırlık sınavı’ şeklindedir. Unutmamak gerekir ki, Lisans Yerleştirme Sınavları öncesinde, yüzde 30-40 katkısıyla böyle bir deneyim yaşamak bizi daha iyi motive edecektir. Başarısızlık riski bizim kaygımızı artıran temel sebeptir. Kaygımız ise performansımızı olumsuz yönde etkiler. Hepsi birbirine bağlı bu süreçlerin en başında sınavın tanımı yer almaktadır. Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nda yaşayacağımız deneyimin sonucu ne olursa olsun; unutmayalım ki, bu ne ilk ne de son sınavdır. Hayatımız boyunca B ve C planları yaparak, motivasyonumuzu kaybetmeden yolumuza devam edersek kazanan her zaman biz oluruz’’ ifadelerine yer verdi.

Sınavın teknik boyutuna da dikkat çeken Saçaklı, ‘’Sınavın bir diğer boyutu da teknik boyutudur. Akademik anlamda kendi donanımımızı yeterli düzeyde tamamlasak bile, sınav anındaki stratejimiz, sınav sonucunun belirleyicisi olacaktır” diyerek Sınava girecek olanlar için şu tavsiyelerde bulundu: “Sınav kitapçığındaki bir bölüme başlamadan önce o bölümü çok hızlı bir şekilde gözden geçirin. Hız ve isabet arasında uygun bir denge kurmak gerekir. Bir soruda belli bir süre geçtiği halde çözüme ulaşamamışsanız uğraşmaktan vazgeçin ve soruyu bırakın. Sorulara ön yargıyla yaklaşmayın. Geçen zamanla çok fazla ilgilenmeyin. Zihninizin dağılmasına izin vermeyin. Seçeneklerin gücünden faydalanın, sorulan soruya cevap olamayacak nitelikteki seçenekleri eleyin. Karar vermeniz gerekiyorsa hızlı bir şekilde karar verin ve fikrinizi değiştirmeyin. Cevaplarınızı, cevap kağıdına gruplar halinde kodlayın. Özel bir kodlama sistemi geliştirerek, soru kitapçığı üzerine işaretleyin. Gireceğiniz sınavlarda bazı çok güç sorular vardır. Bütün soruları doğru cevaplama beklentisi içinde olmayın. Sınavda büyük bir “zaman” baskısı ile karşı karşıya kalacaksınız. Buna hazırlıklı olmanız gerekmektedir.